ACV-voorzitter: 'Regering toont misprijzen voor vakbonden'

23/04/15 om 22:18 - Bijgewerkt om 22:18

Voor ACV-voorzitter Marc Leemans is de huidige regering "een rechtse regering, vergiftigd door die gevaarlijke cocktail van radicaalrechts en neoliberalisme. Met de vaste wil om de werknemers op hun plaats te zetten, vanuit een misprijzen voor vakbonden, voor het sociale overleg".

ACV-voorzitter: 'Regering toont misprijzen voor vakbonden'

ACV-voorzitter Marc Leemans © BELGA

De ACV-voorzitter zei dit tijdens de openingstoespraak van het tweedaags congres van zijn vakbond in Oostende. "Onder het mom van de primauteit van de politiek", aldus Marc Leemans, laten de de regeringspartijen "geen gelegenheid voorbijgaan om te tonen wie de nieuwe baas is in dit land". "Inbrekend in de akkoorden die we na moeilijke onderhandelingen als ACV wisten te bereiken. En zo elk vertrouwen onder sociale partners ondermijnend." "Want waarom zouden we ons als ACV nog 'smijten' in het overleg met de werkgevers om tot delicate evenwichtsoefeningen te komen, als de regering dat nadien toch naar haar hand zet, de evenwichten schendend, meestal in het nadeel van de werknemers?".

Werkgevers en EU

Tegelijk zetten de werkgevers volgens de ACV-voorzitter via de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de aanval in op het stakingsrecht. "Op Europees niveau is er de aftakeling van centrale, solidaire akkoorden onder sociale partners. De Europese sociale dialoog ligt op apegapen. De Europese Commissie investeert er niet langer in. Erger, met de zogenaamde Refit-agenda voor 'better regulation' wil men nieuwe regels via sociaal overleg ongedaan maken. Waarbij zelfs wordt geweigerd Europese sectorale akkoorden over veiligheid en gezondheid te bekrachtigen", aldus Leemans in zijn toespraak. "Waarom moeten de vakbonden eraan geloven? Waarom moet het solidaire sociale overleg kapot worden gemaakt? Omdat werknemers met zeggenschap, omdat evenwichtig sociaal overleg, een sta-in-de-weg zijn voor de uitrol van een bedrijfsbeleid en van een overheidsbeleid dat de rijken rijker wil maken op de rug van de werknemers en de zwaksten."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners