ACV-voorzitter Marc Leemans: 'Hoe laag kan N-VA nog vallen?'

17/06/13 om 23:38 - Bijgewerkt om 23:38

ACV-voorzitter Marc Leemans vraagt zich af hoe laag de N-VA nog wil vallen met ongefundeerde uithalen. "Blijkbaar is dat onbegrijpelijk voor de N-VA, maar het ACV is geen éénmansorganisatie."

Leemans reageert daarmee op de uitlatingen van de N-VA, die het onaanvaardbaar vindt dat de vakbonden de jaarlijkse vergadering bijwonen in Genève van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en zo het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperken tot twee dagen.

'Hallucinant'

Dat de voorzitters van de vakbonden ACV en ABVV, Marc Leemans en Rudy De Leeuw, deze week in Genève de jaarlijkse algemene vergadering van de ILO bijwonen en daardoor het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperken tot twee dagen, is voor oppositiepartij N-VA "onaanvaardbaar". "Hier past slechts één woord: hallucinant", zegt Kamerlid Zuhal Demir.

Leemans treedt naar eigen zeggen sinds 2012 op als woordvoerder van de wereldwijde werknemersbeweging in de ILO-Commissie voor de toepassing van de Normen.

"Dat is als het ware de functie van openbare aanklager voor heel wat schrijnende situaties waarin zeer veel werknemers en hun families zich bevinden", legt hij uit. "Ik vertegenwoordig daar alle vakbonden van over de hele wereld. Het ACV heeft zich daar ook toe geëngageerd en zich ook op georganiseerd, in Genève en in Brussel", reageert Leemans vanuit Genève."

Mandaat

Terwijl Leemans in Genève aan de slag is, nemen andere collega's van het dagelijks bestuur van het ACV zijn taken over. De onderhandelingen over het eenheidsstatuut worden mede gevoerd door Mathieu Verjans, nationaal secretaris.

"Blijkbaar is dat onbegrijpelijk voor een N-VA politica, maar het ACV is geen éénmansorganisatie. De voorzitter bepaalt niet op zijn eentje de lijn. We hebben daarvoor instanties die de onderhandelaars een mandaat geven." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners