ACV pleit voor behoud index

17/05/12 om 07:43 - Bijgewerkt om 07:43

Remedies van kwakzalvers die voorbijgaan aan de ziekte, onze te hoge inflatie, en dus de thermometer willen weggooien. Zo noemt Marc Leemans de verschillende proefballonnen rond een hervorming van de index.

ACV pleit voor behoud index

© Belga

In zijn eerste speech voor Rerum Novarum haalde de ACV-voorzitter uit: "Waarom is de innovatiekracht van de werkgevers niet even hoog als hun creativiteit om in de zakken van de werknemers te zitten?"

Met een nieuwe campagne illustreert het ACV hoe belangrijk het behoud van de index voor de vakbonden is. Via de website www.indexo.be berekent de christelijke vakbond wat een indexsprong een werknemer zou kosten, zo legde Leemans uit aan enkele honderden toehoorders in Gent. Onder hen was ook Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Armoede
Niet alleen de werkgevers kregen ervan langs. Leemans buist het armoedebeleid van de regering. "België engageerde zich om het aantal mensen met risico op armoede met 380.000 te verminderen in vergelijking met 2008. Sindsdien steeg dit echter nog met 41.000", aldus Leemans. "Hoe kan je, zonder rood te worden, dan goedpraten dat je bovendien een pak meer langdurig werklozen in de armoede stort."

Toch erkende Leemans dat België de crisis beter heeft doorstaan dan veel andere landen. Dat is volgens hem te danken aan het sociaal model, de sociale dialoog én een intelligente aanpak van de economische crisis door de regering in lopende zaken. De hervorming van de pensioenen en de arbeidsmarkt die de nieuwe regering daarna doorvoerde, noemde de ACV-voorzitter dan weer "quick en dirty".

Voor Leemans, die op 1 januari de voorzittersfakkel overnam van Luc Cortebeeck, waren het bewogen eerste maanden. "Niemand kon voorspellen dat het zo'n druk voorjaar zou worden", zei Leemans na zijn speech.

De nieuwe regering voerde "heel brutaal" maatregelen door. De vakbonden klaagden het gebrek aan overleg aan en het kwam tot stakingsacties. In februari moest Leemans vervolgens vechten voor bijsturingen.

Statuten arbeiders en bedienden
Ook de begrotingscontrole vergde veel lobbywerk. Daarbovenop kwamen nog de sociale verkiezingen, die momenteel lopen.

Het beloven overigens ook de komende maanden drukke tijden te worden voor de vakbonden. Zo benadrukt Leemans dat het hoog tijd is dat de regering werk maakt van voorstellen om de statuten van arbeiders en bedienden samen te smelten, "en zo eindelijk komaf te maken met het vooroorlogse onderscheid tussen mensen die met het hoofd werken en mensen die met de handen werken".

Daarnaast blijft het ACV ook ijveren voor een eerlijkere verdeling van de belastingdruk. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners