ACV neemt afstand van ACW

18/02/13 om 06:36 - Bijgewerkt om 06:36

De top van de christelijke vakbond ACV is niet te spreken over de fiscale constructies met de winstbewijzen die het ACW in Dexia had.

ACV neemt afstand van ACW

© Belga

"Laakbare praktijken", hekelen voorzitter Marc Leemans en algemeen secretaris Claude Rolin in een interne mail aan alle kaderleden van de vakbond.

De bewuste e-mail werd verstuurd, daags nadat moederorganisatie ACW onder vuur kwam te liggen nadat het door Trends.be werd beschuldigd van belastingkronkels.

"Het ACW zelf ontkende categoriek de beschuldigingen. Het is duidelijk dat zelfs als maar een gedeelte van de beschuldigingen ten aanzien van het ACW een grond van waarheid heeft, het hier laakbare praktijken betreft, die het ACV absoluut afkeurt", zeggen de twee vakbondsleiders, aldus De Morgen.

Strijd voor een rechtvaardige fiscaliteit

De vakbond verwacht dat de koepel van de christelijke arbeidersbeweging alle medewerking zal verlenen aan het onderzoek dat de Bijzonder Belastinginspectie (BBI) zal instellen naar mogelijke fiscale fraude. "In elk geval eist het ACV over dit dossier de nodige verklaringen van het ACW. Want het ACV voert al jarenlang strijd voor een rechtvaardige fiscaliteit. Het ACV gaat er dan ook vanuit dat het ACW zich naar deze principes gedraagt."

Ten slotte distantieert de vakbondstop zich uitdrukkelijk. "En voor alle duidelijkheid: alhoewel sommigen maar wat graag ACV en ACW door elkaar halen, is het ACV nooit op enige wijze betrokken bij cvba Sociaal Engagement (het ACW-vehikel rond de winstbewijzen, nvdr.) of bij de winstbewijzen."

Het ACV is een van de belangrijkste organisaties die deel uitmaken van het ACW. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners