ACV: 'Informateursnota Bart De Wever is helemaal niet zo onschuldig'

26/06/14 om 19:29 - Bijgewerkt om 19:29

"Commentaren die de nota soft, toegeeflijk, gematigd en pijnloos noemen, vergissen zich schromelijk. Honi soit, qui mal y pense", aldus het ACV.

ACV: 'Informateursnota Bart De Wever is helemaal niet zo onschuldig'

Bart De Wever: informateur tussen twee deuren. © REUTERS

De informateursnota van Bart De Wever is helemaal niet zo onschuldig. Dat stelt de christelijke vakbond ACV, daags nadat de informatie-opdracht van De Wever afliep op het non van het CDH.

ACV merkt op dat in de nota sprake is van verdere loonmatiging, bovenop wat de ontslagnemende regering al doorvoerde, en daarnaast in een gelijkaardige grootteorde een bijkomende inspanning via de hervorming van de index. "De grootteorde van de ontslagnemende regering was 2,96 procent correctie van de loonkloof. Dat betekent dus dat De Wever een aanvullende inlevering wil van minstens 2,96 procent door aan de index te morren", aldus ACV.

'Pechvogels pesten'

De christelijke vakbond concludeert ook dat werklozen het in de nota moeten ontgelden. "De werkloosheid dus bestrijden door vooral de werklozen te bestrijden. De nota zit dus geheel op de lijn van het conservatieve discours dat je pechvogels niet moet pamperen, maar pesten".

Voorts vindt het ACV dat de rechtvaardige fiscaliteit in de tekst wordt begraven, door een tax shift richting onrechtstreekse fiscaliteit.

Sociale zekerheid aangetast

Ook het ABVV besluit dat de fiscale pistes een "minder groot herverdelend karakter" hebben. Voor de socialistische werknemersorganisatie komen veel andere maatregelen neer op "een bedreiging van de belangen van de werknemers en mensen die een sociale uitkering ontvangen". Ze haalt voorbeelden aan op het vlak van werkgelegenheid en werkloosheid, noemt de aantasting van de koopkracht en vrijheid van onderhandelen "flagrant" en merkt op dat ook de sociale zekerheid wordt aangetast. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners