ACV: 'Indexsprong maakt sociaal overleg onmogelijk'

06/09/14 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:53

Als de nieuwe federale regering beslist dat er een indexsprong komt, wordt het sociaal overleg volgens ACV-voorzitter Marc Leemans zo goed als onmogelijk. Het ABVV sluit zich daarbij aan.

ACV: 'Indexsprong maakt sociaal overleg onmogelijk'

© Belga

De voorzitter van de christelijke werknemersorganisatie deed die uitspraken in het magazine 'De vrije markt' op de openbare omroep.

Onrechtvaardig

'Als je een indexsprong doorvoert, hef je alleen een belasting op werknemers en uitkeringstrekkers en dat is hoogst onrechtvaardig', aldus Leemans.

In de herfst staan onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties op het programma over een nieuw interprofessioneel akkoord. Leemans: 'Je kan niet aan de sociale partners vragen om onder elkaar en op eigen verantwoordelijkheid een akkoord te maken als er een essentieel onderdeel in de bescherming van de koopkracht onderuit is gehaald door de regering'.

Rechts

De socialistische vakbond is het volmondig eens met de stelling van Leemans. 'Ook de OESO stelt dat de aantasting van de koopkracht van de bevolking via een indexsprong alleen maar leidt tot meer dividenden, maar niet tot meer jobs. Wat Leemans zegt, is de evidentie zelve', aldus woordvoerster Gina Heyrman.

'Er is nu duidelijk een rechtse regering in de maak die de werkgevers in een zetel zet, en de poten onder de stoel van de vakbonden wil zagen.'

Eerst praten

'Dreigementen leveren geen jobs op', reageert directeur Pieter Timmermans van de wergeversorganisatie VBO. 'De normale gang van zaken is eerst praten en dan actie voeren, niet andersom. Ik vind het straf dat de ACV-voorzitter nu al in de media standpunten inneemt over een proefballonnetje dat hier of daar is opgelaten. Het is aan de onderhandelingstafel, en in onderling overleg, dat akkoorden worden afgesloten.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners