ACV en ABVV noemen sociale onrust onvermijdelijk na 'onrechtvaardig akkoord'

27/11/11 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

De christelijke en socialistische vakbonden zijn niet te spreken over het bereikte begrotingsakkoord. 'We zullen onze mensen zelfs niet moeten oproepen om te komen betogen.'

De christelijke en socialistische vakbonden ACV en ABVV zijn niet te spreken over het bereikte begrotingsakkoord. Er is veel te weinig ingezet op groei en de inspanningen zijn totaal onrechtvaardig verdeeld, stelden toplui Marc Leemans en Rudy De Leeuw op de VRT-radio. "We zullen onze mensen zelfs niet moeten oproepen om te komen betogen" op 2 december, vermoeden ze. "Sociale onrust is onvermijdelijk."

"Dit is een onrechtvaardige begroting onder druk van de financiële markten", hekelde De Leeuw. Volgens hem komen de zwaarste lasten op de zwakste schouders terecht, onder meer doordat geraakt wordt aan de wachtuitkeringen, het tijdskrediet en de uittredingsmogelijkheden. Door een hele reeks leeftijden voor vervroegd- en brugpensioen te verhogen doet men ook "alsof de levensverwachting plots met vier jaar gaat toenemen", aldus de socialist.

'Businessclass zonder kleurscheuren, Economy gekwetst'

Ook ACV'er Leemans pikt de "ongelijke verdeling" van de inspanningen niet. Hij vergeleek het met een vliegtuig met ruzie in de cockpit, dat gecrasht is doordat de "blauwe piloot" zwaar aan het stuur begon te trekken. "Businessclass kwam er zonder grote kleerscheuren uit, maar in Economy zijn er heel veel gekwetsten", is zijn aanvoelen.

"En intussen zegt men meteen dat er nog maatregelen zullen volgen. De inkt is nog niet droog, of (Open VLD-voorzitter) De Croo begint alweer over de index", verwees Leemans naar de weigering van de liberale topman om de studie van de Nationale Bank over de index "zomaar in een schuif te steken".

Betogingen

ACV en ABVV zullen dus net als de liberale ACLVB doorzetten met de geplande betoging op 2 december. "We zullen de politici heel duidelijk maken dat zij verantwoordelijk zijn", klonk het dreigend. Een echte staking wordt het niet, al kunnen werknemers die door hun werkgever verhinderd worden om naar Brussel af te zakken, wel "beroep doen op het stakingsparool", klonk het. "En daarna zullen we zien welke acties misschien verder genomen moeten worden."

Ook aan tafel met regering en sociale partners zullen de vakbonden strijd blijven leveren. "Hierover gaat zwaar onderhandeld moeten worden in de komende weken en maanden. We gaan heel duidelijk laten blijken dat dit akkoord nog moet worden aangepast", besloot Leemans.

De liberale vakbond ACLVB sprak al van een onevenwichtig akkoord waarbij de werknemers en sociaal verzekerden het gelag zullen betalen en waarbij de enorme belastingen de economie in een wurggreep zullen houden. (Belga/SD)

Onze partners