Actievoerders Ford niet onder de indruk van boetes van 1.000 euro

16/01/13 om 02:03 - Bijgewerkt om 02:03

De vakbonden blijven de poorten van Ford Genk en de toeleveranciers blokkeren ondanks het risico op een boete van 1.000 euro per persoon die wordt opgelegd door een rechter in kortgeding.

De actievoerders aan de poorten van Ford Genk zijn niet onder de indruk van de rechter die op vraag van de directie van de autoconstructeur 1.000 euro boete oplegt aan stakers die de productie onmogelijk maken.

'Je ziet hier de strijdvaardigheid,' zei vakbondswoordvoerder Patrick Trusnach aan de poorten op Radio 1. 'We zijn niet onder de indruk. Als we ons hierdoor zouden laten afschrikken, dan hadden we geen reden van bestaan.'

"Ford is vastbesloten om het akkoord uit te voeren dat in december met de vakbonden werd gesloten om het werk te hervatten op de site in Genk", meldde het bedrijf met het vonnis van de rechter in de hand. De actievoerders lijken niet van plan daaraan mee te werken. Zowel bij Ford zelf als bij de toeleveranciers wordt de productie niet hervat.

Deurwaarder

De actievoerders verwachten dat een deurwaarder de blokkades komt vaststellen zodat Ford de boetes opgelegd door de rechter kan afdwingen.

'Die man is welkom,' zegt Trusnach. 'We gaan hem vriendelijk ontvangen. Hij mag hier een koffietje komen drinken en dan kan hij terugkeren.'

"Ondanks pogingen van de burgemeester, werkgevers en politie om het akkoord tussen Ford en de vakbonden te respecteren, belet de blokkade door de actievoerders van het toeleverancierspark de normale hervatting van het werk en het verzenden van afgewerkte voertuigen."

1000 euro boete

Er vinden nu gesprekken plaats met betrokken partijen over de beste manier om dit bevel af te dwingen. "Als individuele personen verdergaan met hun actie en zich verzetten tegen het bevel, kan elke persoon verantwoordelijk worden gehouden en kan deze een geldboete tot 1000 euro per inbreuk krijgen", waarschuwt Ford. (TV/EE)

Lees meer over:

Onze partners