Actievoerders eisen onmiddellijke terugkeer Parweiz Sangari

11/07/12 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Enkele actievoerders hebben aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block de onmiddellijke terugkeer geëist van Parweiz Sangari.

Actievoerders eisen onmiddellijke terugkeer Parweiz Sangari

© Belga

Volgens de actievoerders verkeert Parweiz in levensgevaar, zeker nu gebleken is dat hij niet bij zijn familie kan verblijven.

"De uitwijzing van Parweiz was een groot onrecht", zegt Riet Dhondt, die het initiatief nam voor de actie. "We aanvaarden niet dat de staatssecretaris geweigerd heeft een uitzondering te maken voor een jongeman die perfect geïntegreerd is, Nederlands spreekt, een opleiding gevolgd heeft, gewerkt heeft en belastingen betaald heeft."

Onmiddellijke terugkeer naar België

De actievoerders willen dat de jonge Afghaan onmiddellijk naar België kan terugkeren. "We hebben Maggie De Block een vliegticket gekocht waarmee ze op 13 juli naar Afghanistan kan vertrekken en ze mag pas terugkeren als ze Parweiz meebrengt naar België."
Het protest beperkt zich evenwel niet tot het geval van Parweiz. "Zoals hij zijn er nog tientallen Afghanen die dreigen uitgewezen te worden naar een land waar het bommen regent", zegt mensenrechtenactiviste Sofie Van Noppen.

Zo staat volgens de actievoerders zaterdag al een nieuwe uitwijzing gepland, van de 24-jarige Hafiz, eveneens een Afghaan die al vier jaar in België verblijft. Een eerste poging om de man uit te wijzen, mislukte en zaterdagochtend zou een tweede poging plaatsvinden, met een KLM-vlucht vanop de luchthaven Brussels Airport. De actievoerders mobiliseren om die uitwijzing te verhinderen.

Geen papieren

Ondertussen heeft Sangari in Kaboel een gesprek gehad met de Belgische ambassadeur. Die beloofde zo snel mogelijk de nodige documenten door te spelen aan de Afghaanse autoriteiten, zodat die hem snel officiële papieren kunnen geven. Dat is momenteel zijn grootste probleem, zo valt te horen bij Buitenlandse Zaken.

Sangari liet weten dat hij woensdag alweer op straat staat, aangezien zijn tante het te gevaarlijk vindt om hem lang onderdak te geven. In een hotel kan hij echter niet terecht, aangezien hij niet over de nodige papieren beschikt.

"Zijn grootste probleem is momenteel het gebrek aan documenten", bevestigt Buitenlandse Zaken na het gesprek. De Belgische ambassade wil dan ook helpen door de nodige papieren vanuit Brussel zo snel mogelijk bij de Afghaanse autoriteiten te krijgen.

"In de mate van onze bevoegdheden staan we open voor een pragmatische oplossing voor al zijn administratieve problemen", klinkt het nog. Maar ook de manoeuvreerruimte van de ambassade is dus beperkt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners