Acties Belgocontrol van de baan, ACV en directie bereiken akkoord

27/06/14 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:45

De vakbonden en de directie van Belgocontrol hebben een akkoord bereikt. Daarmee is het sociaal conflict van de baan en zullen er geen nieuwe acties meer komen.

Acties Belgocontrol van de baan, ACV en directie bereiken akkoord

© Belga

De christelijke vakbond en de directie van Belgocontrol hebben een akkoord bereikt. Daarmee is het sociaal conflict van de baan en zullen er geen nieuwe acties meer komen.

Een werkonderbreking bij de luchtverkeersbegeleider zorgde woensdagavond voor heel wat geannuleerde vluchten en dito gestrande vakantiegangers. "Na enkele weken van intensieve onderhandelingen hebben de directie en de vakbonden bij Belgocontrol een akkoord bereikt over het dossier van de disponibiliteit en verschillende andere dossiers", meldt Belgocontrol in een persbericht.

Voor luchtverkeersleiders die tussen 2014 en eind 2016 "in disponibiliteit" gaan, maar onvoldoende dienstjaren hebben voor een volledig pensioen, zal een regeling getroffen worden op basis van hun individuele situatie, stelt Belgocontrol. Voor degenen die tussen 2017 en 2019 in disponibiliteit gaan, wordt een algemene regeling getroffen. "Wie wil, kan tot na zijn zestigste aan de slag blijven in een niet-operationele functie om zo een volledig pensioen op te bouwen."

Met het stelsel van disponibiliteit (dat niet hetzelfde is als pensioen of brugpensioen) kunnen de luchtverkeersleiders voorafgaand aan het pensioen vanaf 55 jaar al thuis blijven. Ze blijven beschikbaar voor het bedrijf, krijgen 75 tot 85 procent van het loon en moeten niet komen werken, verduidelijkt de woordvoerder.

"De vakbondsorganisaties hebben zich akkoord verklaard om gedurende de looptijd van het akkoord geen acties te voeren rond de disponibiliteit", stelt Belgocontrol nog. Voor verschillende andere dossiers die op tafel lagen, zijn afspraken vastgelegd om die uit te werken.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners