Actiegroepen: "Doodsteek voor Antwerpen als woonstad"

23/09/10 om 08:48 - Bijgewerkt om 08:48

Volgens de actiegroepen heeft de Vlaamse regering "absoluut de verkeerde keuze" gemaakt door te blijven kiezen voor het BAM-tracé.

Actiegroepen: "Doodsteek voor Antwerpen als woonstad"

© Belga

"Dit verankert het doorgaand verkeer definitief op de Antwerpse Ring. We vrezen dat dit vandaag de doodsteek is voor Antwerpen als woonstad", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal.

"De vraag is niet of het een brug of een tunnel zou zijn, maar wel of je het doorgaand verkeer rond of door de stad leidt", licht hij toe. "Als je de verkeerde vraag stelt, krijg je de verkeerde discussie, het verkeerde antwoord en zoals nu de verkeerde beslissing. Hiermee negeert de Vlaamse regering bovendien de uitslag van de volksraadpleging waarop het tracé waarop nu ook de tunnel ligt, is weggestemd."

Claeys zegt nog dat hiermee het fileprobleem niet opgelost is en dat de Oosterweelverbinding voor blijvende congestie zal zorgen. "Bovendien moet je hierdoor de Antwerpse Ring dramatisch verbreden, terwijl alle nieuwe woongebieden daar vlakbij liggen. Wij vrezen dat vandaag de doodsteek voor Antwerpen als woonstad is gegeven", zegt Claeys. "Bovendien is deze oplossing veel duurder dan het Meccano-tracé. Ik hoop dat het Vlaams Parlement maandag het verstand heeft om deze beslissing tegen te houden."

Het enige positieve van deze beslissing is volgens Claeys dat Noriant nu niet meer aan zet is, dat alle procedures weer open liggen en dat het lokaal voor het Antwerpse Eilandje beter is om een tunnel dan een brug aan te leggen.

"Politiek wint, stad verliest"

Ook Ademloos-voorzitter Wim Van Hees reageert ontgoocheld. "Burgemeester Patrick Janssens heeft gewonnen in het politieke debat, maar de stad verliest. Het tracé dat door de volksraadpleging was afgewezen, wordt met deze beslissing bevestigd - met alle negatieve implicaties", aldus Van Hees. "Dat de visie om het verkeer binnen de stad te houden heeft gewonnen, is een verlies voor de stad."

De actiegroepvoorzitter wijst er wel op dat het Lange-Wapper-viaduct definitief begraven lijkt. "Dat is fantastisch. Maar daarna begint het. Want we weten niet hoe die tunnel-Wapper er gaat uitzien en hoe breed de Antwerpse Ring moet worden".

Van Hees zegt ook "zeer bezorgd" te zijn over de berichten dat de stad mee moet betalen aan de tunneloplossing. "Daardoor zou de schuld van de stad behoorlijk stijgen. Grote infrastructuurwerken worden vaak bovendien veel duurder dan aanvankelijk gesteld. Dit is zeer roekeloos en buitengewoon onredelijk. Het gaat om een beslissing die Antwerpen niet wil en waarvoor ze cash op tafel moet leggen om ze tot uitvoering te brengen?"

Lees meer over:

Onze partners