Actie Belgocontrol: Michel wil sancties tegen dokters die valse doktersbriefjes uitschrijven

© belga

“Onverantwoordelijk en onaanvaardbaar.” Dat zegt premier Charles Michel over de acties van de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol.

“Deze staking is onverantwoordelijk, er is gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak”, hekelt de eerste minister.

“Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan.” Michel roept de luchtverkeersleiders daarom op om “opnieuw verantwoordelijk te zijn”.

“Ik denk dat er geen reden is om zo een staking te starten. Dat een kleine minderheid ons imago en onze economie zo in gevaar brengt, kan ik niet aanvaarden.”

De premier waarschuwt huisdokters die de werkonwillige luchtverkeersleiders zouden steunen. “Dokters die valse doktersbriefjes zouden gebruiken, moeten gesanctioneerd worden. Dat is een zeer duidelijke boodschap aan de dokters”, besloot hij.

‘Zich onterecht ziek melden is sociale fraude’ (Unizo)

Wie zich onterecht ziek meldt, maakt zich schuldig aan sociale fraude, zegt ook Unizo. “Zoiets is onaanvaardbaar en moet ook aangepakt worden”, klinkt het in een persbericht.

“Deze acties treffen toeristen, zakenlui, maar hebben ook een impact op andere luchthavens”, zegt topman Karel Van Eetvelt. “Ons land maakt zich weer belachelijk.”

“Is er onvrede over bepaalde interne beslissingen dan moet die ook intern geuit worden. Externen belagen, is nooit een oplossing.”

De organisatie wijst ook op het omzetverlies dat Belgische ondernemers al leden door de aanslagen. “De luchtverkeersleiders zouden er nu net alles moeten aan doen om de luchthaven weer 100 pct operationeel te maken. Ook raken de acties toeleveranciers van de luchthaven die het sowieso al moeilijk hadden.”

Minimale dienstverlening

De liberale en socialistische overheidsvakbonden VSOA en ACOD riepen eerder op de dag de luchtverkeersleiders op zich niet onterecht ziek te melden. VSOA ondertekende het ontwerp van sociaal akkoord van dinsdag niet, maar steunt de acties evenmin. Wel is er begrip voor die luchtverkeersleiders die zich niet in staat voelen te werken. “Wie niet in staat is, mag ook niet werken”, aldus secretaris Lennert Mervilde.

ACOD ondertekende het ontwerp van sociaal akkoord bij de luchtverkeersleider wel en neemt uitdrukkelijk afstand van de wilde staking. “Ik hoop op een werkhervatting. Dan kan in alle rust mogelijk opnieuw worden overlegd”, aldus Bart Neyens, de ACOD-secretaris die is bevoegd voor Belgocontrol.

De minimumleeftijd voor disponibiliteit wordt opgetrokken tot 58 jaar, maar Neyens wijst er op dat ook andere overheidssectoren ingrepen in hun pensioen kennen. Ook wijst hij op enkele flankerende maatregelen, zoals extra verlofdagen, en het feit dat er een overgang is tot 2030. ACOD waarschuwt ook dat door de actie de piste van minimale dienstverlening weer zal worden opgerakeld. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content