ACOD dreigt met extra spoorstaking

De Desiro-trein, bedoeld voor het GEN © Belga

ACOD Spoor zal een bijkomende stakingsaanzegging indienen voor de periode tussen 7 en 23 november, specifiek gericht tegen de plannen voor de minimale dienstverlening bij het spoor. De vakbonden plannen verschillende stakingsacties vanaf 24 november, over alle sectoren heen.

ACOD Spoor zal een bijkomende stakingsaanzegging indienen voor de periode tussen 7 en 23 november, specifiek gericht tegen de plannen voor de minimale dienstverlening bij het spoor. Dat werd vernomen bij de vakbond. Tijdens gezamenlijk overleg met ACV-Transcom schaarden de spoorbonden zich ook achter de verschillende algemene stakingsacties eind november, begin december. Met de nationale betoging op 6 november willen ze zoveel mogelijk mensen met de trein naar Brussel vervoeren.

Beurtstakingen

De vakbonden plannen verschillende stakingsacties vanaf 24 november, over alle sectoren heen. Op 24 november zal er worden gestaakt in Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen. Een week later in Namen, Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen en op 8 december in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel. Na die beurtstakingen volgt de algemene nationale staking op 15 december.

Maar wat het spoor betreft, wil de socialistische spoorvakbond voorafgaand bijkomende stappen zetten. “We gaan een stakingsaanzegging indienen voor de periode 7-23 november”, zegt Jean Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD Spoor. In die periode zal een dag gestaakt worden, indien het tot een effectieve actie zou komen. De aanzegging zal later deze maand ingediend worden.

Minimale dienstverlening

De vakbond neemt het immers niet dat kersvers minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zich reeds in de pers over de gewenste minimale dienstverlening uitliet, nog voor er sociaal overleg met de bonden was. Met de bijkomende actiedreiging wil de bond druk zetten op de minister. ACOD Spoor zal voor de bijkomende actie overleggen met de christelijke spoorbond.

Luc Piens, spoorverantwoordelijk bij ACV-Transcom, zegt echter “dat er op dit ogenblik bij ons geen sprake is om enig initiatief daartoe te nemen”. De vakbond neemt nog geen standpunt in en wacht eerst overleg met de minister af. Er ligt daarvoor nog geen datum vast. “Wij hebben nog geen uitnodiging gekregen van de nieuwe minister, ondanks de ingrijpende maatregelen”, dixit Piens.

Nationale betoging

De twee spoorbonden onderschrijven voorts de plannen die de nationale top van de drie grote vakbonden aankondigde. Zo doen ze mee aan de beurtstakingen. “Er zullen daarbij ook gevolgen zijn elders in het land, maar het is niet de bedoeling dat het spoor platligt”, aldus Piens. Ook volgens Goossens kunnen gevolgen voor de dienstregeling in de delen van het land waar niet gestaakt wordt, “best mogelijk zijn”.

De bonden kwamen ten slotte tijdens het gezamenlijk overleg overeen om in lijn met de nationale plannen, “zo veel mogelijk mensen naar Brussel te brengen” met de nationale betoging op 6 november. “Diegenen die naar de betoging willen gaan, zijn gedekt als ze niet in de uitvoerende diensten zitten”, aldus Goossens. “We doen een oproep aan de mensen in de uitvoerende diensten zodat we een maximaal aantal treinen kunnen inleggen.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content