'Achterstand asielaanvragen op twee jaar wegwerken'

03/12/10 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

De federale regering heeft een actieplan van het Commissariaat-Generaal van de Vluchtelingen goedgekeurd.

De ontslagnemende regering heeft ingestemd met een actieplan van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) om de behandeling van nieuwe asieldossiers te versnellen. Intussen zegt premier Yves Leterme (CD&V) dat de ruzie in de regering over de asielcrisis is bijgelegd.

Het CGVS engageert zich om 1.400 beslissingen per maand te nemen. Daardoor zou de achterstand in de behandeling van asieldossiers op twee jaar tijd kunnen worden weggewerkt. Volgens topman Dirk Van Den Bulck van het Commissariaat-Generaal heeft de regering de nodige bijkomende middelen vrijgemaakt.

Op de VRT-radio zei hij zaterdag dat het haalbaar is om meer nieuwe aanvragen te behandelen met dezelfde kwaliteit. Voorwaarde is wel dat de instroom niet stijgt boven de 1.500 aanvragen per maand.

'Ruzie bijgelegd'

Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme is de ruzie in de regering over de asielcrisis bijgelegd. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) had de afgelopen dagen kritiek geuit op de regering, die hij een gebrek aan politieke wil verweet. Courard maakte ook ruzie met minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) over de opvang van asielzoekers in kazernes.

Leterme zei zaterdag op de openbare omroep dat er op de ministerraad van vrijdag werd gesproken met staatssecretaris voor Maatschapplijke Integratie Philippe Courard (PS) en dat die het beleid van de regering steunt.

'Stokken in de wielen gestoken'

In een interview met La Libre Belgique zei Courard zaterdag dat hem stokken in de wielen werden gestoken bij de aanpak van het opvangtekort voor asielzoekers.

Hij wees daarvoor ook met een beschuldigende vinger naar Franstaligen. Zo meent hij dat ook de Regie der Gebouwen (die wordt beheerd door minister van Financiën Didier Reynders) gebouwen ter beschikking zou kunnen stellen voor de opvang van asielzoekers.

Daarnaast haalde Courard ook uit naar de Vlamingen. Volgens hem waren de uitwijzingscijfers (van afgewezen asielzoekers) in het verleden niet noodzakelijk beter toen het departement geleid werd door Vlaamse ministers.

De uitspraken van Courard leidden zaterdag tot een bitse reactie van Reynders. Hij wees erop dat de Regie der Gebouwen wel gebouwen ter beschikking heeft gesteld. De liberale minister zei niet te begrijpen 'dat Courard zich niet verantwoordelijk voelt voor zijn politiek, ook al hebben we het daar vrijdag nog over gehad tijdens de ministerraad'.

Onze partners