Achterhaald vonnis dwingt zigeuners Dour te verlaten

29/07/10 om 19:26 - Bijgewerkt om 19:26

De zigeuners kunnen echter minstens tot 4 augustus blijven na een akkoord met de gemeente.

De gemeente Dour heeft het kort geding gewonnen dat het had ingespannen tegen de groep zigeuners die op haar grondgebied zijn neergestreken. De woonwagenbewoners kunnen echter blijven als gevolg van het akkoord dat ze woensdag met de gemeente afsloten.

De zigeuners sloten een financieel akkoord waardoor ze nog tot woensdag 4 augustus om 15 uur in de Waalse gemeente mogen blijven. Hun verblijfsrecht kan worden verlengd tot 8 augustus als aan de voorwaarden is voldaan.

Intussen was Dour al een gerechtelijke procedure gestart tegen de aanwezigheid van de zigeuners op het plaatselijk festivalterrein. In de zaak viel donderdag een uitspraak.

Die was volgens burgemeester Carlo Di Antonio in het voordeel van de eigenaar en de huurder van het terrein waarop de zigeunersgroep 'Vie et Lumière' zich had gevestigd.

Door de uitspraak moeten de woonwagenbewoners het terrein in principe binnen de zes uur verlaten. Volgens Di Antonio is de uitspraak gebaseerd op het eigendomsrecht. De gemeente zal ze echter niet toepassen als gevolg van het akkoord dat woensdag werd gesloten.

Onze partners