ABVV wil schoonmaken laten erkennen als risicoberoep

23/10/14 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

De Algemene Centrale van de socialistische vakbond ABVV wil dat de schoonmaaksector erkend wordt als risicosector voor spier- en gewrichtsziektes. Meer dan 90 procent van de werknemers in de sector klaagt over pijn.

ABVV wil schoonmaken laten erkennen als risicoberoep

© Thinkstock

De Algemene Centrale van de socialistische vakbond ABVV wil dat de schoonmaaksector erkend wordt als risicosector voor spier- en gewrichtsziektes. Meer dan 90 procent van de werknemers in de sector klaagt over pijn. Daarnaast hamert het ABVV op de rol van preventie op de werkvloer. Dat blijkt uit de resultaten van een studie naar pijn bij werknemers in de schoonmaaksector, uitgevoerd door het ABVV.

Arbeidsongeschiktheid

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête bij 907 mensen. Van de participanten gaf 94 procent aan dat ze pijn lijden door hun werk. Daarbij gaf 73 procent aan last te hebben van de onderrug, 57 procent heeft pijn aan de schouders en 51 procent ondervindt hinder aan de polsen.

De vakbond ijvert voor een erkenning van de schoonmaaksector als risicosector. Daardoor zouden de werknemers met spier- en gewrichtsziektes kunnen rekenen op arbeidsongeschiktheid. Maar preventie is in hun ogen nog belangrijker. Het werk zou dan ook aangepast moeten worden aan de fysieke mogelijkheden, "en niet omgekeerd". (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners