ABVV stapt opnieuw in het sociaal overleg

26/02/13 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Enkele weken nadat de socialistische vakbond ABVV haar standpunten onverenigbaar zag met de gang van zaken van het sociaal overleg, treedt de vakbond weer toe tot de zogenoemde Groep van Tien.

De socialistische vakbond ABVV neemt deel aan het overleg van de sociale partners en de regering, maar werkt tegelijkertijd een actieplan uit. "Dit plan zal indien nodig geactiveerd worden", zegt de vakbond dinsdag. Op 14 maart wordt er sowieso gemobiliseerd.

"We zullen effectief deelnemen aan de komende onderhandelingen", zegt de vakbond die begin deze maand het sociaal overleg had "opgeschort". "Toch hebben we niet alle antwoorden en noodzakelijke verduidelijkingen gekregen op de vragen die we gesteld hebben."

Wat met de index?
Zo blijft het ABVV verontrust over de plannen om de automatische indexering te hervormen en blijft het zich verzetten tegen elke vorm van loonbevriezing. De vakbond eist dat de loononderhandelingen op sectoraal vlak gevoerd worden, "zeker in die sectoren die het goed doen".

Omdat er nog onduidelijkheden zijn, zal het ABVV in de loop van maart "een actieplan op korte, middellange en lange termijn" voorstellen. "Dit plan zal indien nodig geactiveerd worden", luidt het.

"Europa bepaalt mee de richting"
Het ABVV zal sowieso op 14 maart mobiliseren naar aanleiding van een Europese top, "want ook de Europese beslissingen bepalen de richting die onze overheden inslaan".

De vakbond benadrukt te blijven werken aan een andere samenleving via een betere verdeling van de rijkdom en meer sociale rechtvaardigheid. "Er bestaan wel degelijk oplossingen", namelijk via een rechtvaardiger en progressieve fiscaliteit", besluit het ABVV. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners