ABVV schort sociaal overleg op

05/02/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Het ABVV heeft beslist het overleg binnen de Groep van Tien te verlaten uit onvrede met de maatregelen inzake modernisering van de arbeidstijd.

ABVV schort sociaal overleg op

© Belga

In een mededeling van het ABVV luidt het: 'Het ABVV is van mening dat het vandaag het sociaal overleg niet kan verder zetten'. Op 21 februari zal de vakbond massaal mobiliseren. Er komt een grote betoging in Brussel. Ook de christelijke vakbond ACV heeft intussen aangekondigd zijn mensen te zullen mobiliseren.

Het ABVV gaat niet akkoord met de maatregelen inzake modernisering van de arbeidstijd. De vakbond wil dat dit beter wordt omkaderd. De Groep van Tien - vertegenwoordigers van vakbonden, ondernemers, zelfstandigen en Boerenbond - legde aan de regering daarover onlangs een tekst voor.

Glijdende uren

Bedoeling is onder meer om meer overuren te kunnen presteren, of om gebruik te kunnen maken van glijdende uren. Maar, zo vindt de vakbond, het kan niet dat men de ene werknemer meer overuren laat presteren, terwijl andere werknemers massaal met ontslag worden geconfronteerd. De vakbond verwijst specifiek naar ArcelorMittal in Luik en Ford Genk.

De vakbond blijft ook gekant tegen de regeringsbeslissing om de lonen te bevriezen, en tegen de herziening van de index.
Het ABVV vraagt dat de regering onmiddellijk de voorstellen rond welvaartvastheid en de verhoging van de minimumlonen goedkeurt.

'Zoveelste keer opblazen van het sociaal overleg'

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet te spreken over het 'zoveelste keer opblazen van het sociaal overleg' door het ABVV. Voor het VBO is er geen heronderhandeling van de flexibiliteitsafspraken meer mogelijk, noch van alle vorige antwoorden die de sociale partners reeds aan de regering hebben bezorgd.

'Ook de met de regering gemaakte afspraken omtrent de aanpak van arbeiders-bedienden mogen door de blokkeringshouding van het ABVV niet onderuit gehaald worden. Eerst deelnemen aan de gesprekken en dan nog eens actie voeren, mag immers niet beloond worden', stelt het VBO.

CD&V wil sociaal overleg desnoods zonder ABVV voortzetten

Ook CD&V is niet bepaald gelukkig met de beslissing van het ABVV. Als de socialistische vakbond niet meer mee wil, moeten de andere sociale partners de onderhandelingen desnoods maar met acht voortzetten, reageert Kamerlid Stefaan Vercamer.

"Er valt geen tijd meer te verliezen met tactische of strategische spelletjes. De uitdagingen zijn te groot om nu het overleg te stoppen en de al moeilijk bereikte akkoorden onderuit te halen", aldus Vercamer. "Iedereen heeft moeten geven en nemen." ( Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners