ABVV noemt belastingvoordeel voor aandelen “onfatsoenlijk”

© Belga

ABVV, de socialistische vakbond, heeft commentaar op het voorstel van minister Vanackere om meer beleggers te investeren in risicokapitaal. Eerder bekritiseerde de sp.a het voorstel al.

De socialistische vakbond ABVV noemt het voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) om aandelen fiscaal aantrekkelijker te maken “onfatsoenlijk”. De financiënminister wil met zijn voorstel meer spaarders aanmoedigen om te investeren in risicovol kapitaal.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is daar niet mee opgezet. In een mededeling noemt hij het aantrekkelijk maken van investeringen in kapitaal die een zeker risico inhoudt niet correct. “Onze overheid heeft nog maar net vele miljarden in de banken moeten pompen, geld dat de gewone werknemer heeft moeten ophoesten om hen te redden van hun ondergang door hun ongebreidelde speculaties”, klinkt het verbolgen bij de vakbondsfunctionaris.

“We gaan terug naar af”
De Leeuw ziet zo ook het voornemen van de regering om de belastingdruk te verschuiven van arbeid naar vermogen de mist ingaan. “Net nu we eindelijk bekomen hebben dat de roerende voorheffing opgetrokken wordt van 21 naar 25 procent, lijken we terug naar af te gaan.”

Minister Vanackere verklaarde enkele dagen geleden dat hij de fiscale aantrekkelijkheid van aandelen de lucht wil instuwen. Dat zou volgens hem meer ademruimte geven aan bedrijven en gezinnen die de overstap van een klassiek spaarboekje naar aandelen overwegen.

Socialistisch verzet tegen voorstelDe socialistische vakbond benadrukt bovendien dat er binnen de regering een akkoord is om het Belgisch spaargeld naar sociale en duurzame investeringen te sturen. “Waarom volgt de minister dan nu dat spoor niet?”

Eerder deze week liet de sp.a ook al horen niet gediend te zijn met het initiatief van Vanackere. Onder meer de sp.a-fractievoorzitter in de Kamer en minister van Economie Johan Vande Lanotte zijn gekant tegen een voorstel dat mensen ertoe aanzet hun geld te investeren in beleggingen die een zeker risico inhouden.De socialisten zien meer heil in het systeem van een volkslening.

‘Niets onfatsoenlijks aan het creëren van jobs’

Minister Vanackere reageert verbaasd op de kritiek die de socialistische vakbond ABVV heeft geuit. “We begrijpen niet dat een vakbondsorganisatie een maatregel om jobs te creëren onfatsoenlijk kan noemen”, zo luidt het.

Rik Otten, woordvoerder van minister Vanackere, benadrukt nu dat het voorstel tot doel heeft om bedrijven – ook degene die niet beursgenoteerd zijn – toe te laten hun eigen vermogen te laten groeien met kapitaal dat vandaag vooral op spaarrekeningen staat. “Bedrijven zonder kapitaal creëren geen welvaart. Het is allicht geen voldoende, maar wel een noodzakelijke voorwaarde voor nieuwe jobs”, luidt het in een reactie.

“Het verbaast ons dan ook dat het een vakbondsorganisatie, die toch voor jobs is, het aantrekkelijk maken van investeringen in risicodragend kapitaal onfatsoenlijk vindt”, klinkt het. Ook de vakbondskritiek dat Vanackere afwijkt van het regeringsvoorstel om volksleningen te stimuleren, wordt door de woordvoerder van de hand gewezen.

“Het idee om het Belgisch spaargeld naar sociale en duurzame investeringen te oriënteren, is immers een plan van Vanackere, dat in de schoot van de regering is goedgekeurd en dat hij nu samen met Vande Lanotte op de sporen aan het zetten is”, zegt hij. (Belga/EA/RDM)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content