ABVV houdt nationale actiedag op 25 april

© Belga

De nationale actiedag van 25 april, die enkele weken geleden door de bediendecentrale BBTK werd aangekondigd, kan tot hinder leiden in bedrijven.

De nationale actiedag van 25 april, die enkele weken geleden door de bediendecentrale BBTK werd aangekondigd, kan tot hinder leiden in bedrijven. Maar het is nog niet duidelijk welke vormen de acties precies zullen aannemen, zo werd vernomen bij het ABVV. De christelijke vakbond ACV neemt niet deel, op de Franstalige bediendevleugel CNE na.

“De verschillende beroepscentrales en gewesten zullen de komende dagen de verschillende acties organiseren”, zegt ABVV-woordvoerster Martine Vandevenne. “Details zijn nog niet bekend.” In een vakbondspamflet is sprake van bijvoorbeeld infossessies, pamflettenacties of werkonderbrekingen. De socialistische bediendebond BBTK, die de actiedag eind maart aankondigde, sprak toen ook van mogelijke stakingen.

Het ABVV-pamflet somt de redenen voor de actiedag op: voor kwaliteitsvolle banen en koopkracht, voor economische relance en tegen blinde bezuinigingen, voor een rechtvaardige fiscaliteit, en voor een harmonisatie naar boven toe van het arbeiders- en het bediendestatuut. Aan de kant van de christelijke vakbond neemt alleen de Franstalige bediendevleugel CNE deel. “Voor ons gaat het louter om een CNE-initiatief”, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. De algemeen secretaris van de Vlaamse bediendevleugel LBC-NVK, Ferre Wyckmans, bevestigt dat er vanuit hun centrale geen oproep komt.

Bij de liberale vakbond ACLVB zegt nationaal voorzitter Jan Vercamst dat er niet wordt opgeroepen tot actievoeren, maar dat “de délégués de nodige vrijheid krijgen om zelf te beslissen”.

ABVV: ‘Beroepscentrales kiezen zelf of ze deelnemen’

De beroepscentrales van de socialistische vakbond ABVV beslissen zelf of ze al dan niet deelnemen aan de nationale actiedag van 25 april, of onder welke vorm ze actievoeren. Die beslissingen worden de komende dagen genomen. Een volledig overzicht zal pas vanaf midden volgende week kunnen worden gegeven. Dat preciseert ABVV-woordvoerster Martine Vandevenne. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content