ABVV betoogt in Brussel: 'Indexsprong zal elke werknemer 20.000 euro kosten'

23/09/14 om 11:49 - Bijgewerkt om 13:08

Duizenden vakbondsmilitanten zijn naar het Brusselse Muntplein getrokken om te betogen tegen de plannen van de regeringsonderhandelaars. 'Dit is nog maar het begin van het verzet', zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

ABVV betoogt in Brussel: 'Indexsprong zal elke werknemer 20.000 euro kosten'

Rudy De Leeuw © Belga Image

Militanten uit verschillende sectoren stonden op het Muntplein in een opvallend gemoedelijke sfeer. Velen waren met de trein gekomen -er was een speciaal NMBS-tarief voor de betogers- en trokken vanuit het Centraal Station door de Brusselse binnenstad. Dat veroorzaakte wat beperkte verkeershinder. Volgens de vakbonden daagden meer dan 5.000 mensen op.

Conservatief

'Dit wordt de meest conservatieve regering sinds de Tweede Wereldoorlog', zegt De Leeuw. 'Men gaat ze financieren op de kap van de werknemer en rijden voor de rijken en de vennootschappen.'

'De maatregelen die we al kennen zijn blinde bezuinigingen, die het verlies van 50.000 jobs zullen teweegbrengen. Een indexsprong zal elke werknemer in zijn hele loopbaan bovendien 20.000 euro kosten.'

Muppet Show

Marc Leemans

Marc Leemans © Belga

ACV-voorzitter Marc Leemans vergeleek de Zweedse coalitie met The Muppet Show. 'Met een waanzinnige Zweedse chef-kok die met onmogelijke ingrediënten iets maakt dat totaal oneetbaar is. Onze Zweden doen hetzelfde: volgens recepten van neoliberale goeroes en patronale lobby's. Binnenkort serveren ze een oneetbaar hongermaal aan werknemers en aan wie met een sociale uitkering moet rondkomen.'

De drie bonden fulmineerden tegen de maatregelen die bij de regeringsonderhandelaars op tafel liggen. Zo verzetten ze zich tegen een indexsprong, btw-verhoging of gemorrel aan de pensioenen. 'Zieken, invaliden en gepensioneerden dreigen nog armer te worden. Men is kiezers aan het misleiden. Dit is boerenbedrog', verklaarde Jan Vercamst van de liberale ACLVB.

Ongerust

Er was ook een opvallende politieke aanwezigheid op het Muntplein. Er waren vlaggen te zien van de PS en Ecolo, terwijl PVDA-voorzitter Peter Mertens en SP.A-voorzitter Bruno Tobback zich rond het podium ophielden.

'Sp.a zal overal te vinden zijn waar mensen ongerust zijn', zei Tobback. 'Ik heb hier niets gehoord waar ik het niet mee eens ben.'

Onderwijs

De SP.A en zijn jongerenafdeling voeren intussen ook in heel Vlaanderen actie tegen de verwachte verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. In verschillende steden trekken mandatarissen naar (de omgeving van) onderwijsinstellingen om te protesteren tegen de besparingen in het hoger onderwijs door de nieuwe Vlaamse regering.

De sociaal-democraten delen tijdens hun actie flyers uit in de vorm van overschrijvingsformulieren. Daarop staat een bedrag van 400 euro ingevuld, met de Vlaamse regering, minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) als begunstigde, en 'extra inschrijvingsgeld hoger onderwijs' als mededeling.

Er bestaat nog steeds geen duidelijkheid over de verhoging van het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten. Voor niet-beursstudenten bedraagt dat momenteel iets meer dan 600 euro. Verwacht wordt dat daar een flink bedrag bijkomt, al zal het wellicht onder de 1.000 euro blijven. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners