ABVV-betoging: 'Regering van leugenaars en vrouwenhaters'

04/06/15 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Ongeveer 1.850 manifestanten nemen deel aan de betoging van het ABVV tegen de 'oneerlijke, onrechtvaardige en onaanvaardbare' maatregelen van de regering-Michel, 'die vooral vrouwen hard treffen'. 'De regering drijft al deze vrouwen richting armoede', klinkt het.

ABVV-betoging: 'Regering van leugenaars en vrouwenhaters'

© belga

Volgens de politie nemen vandaag/donderdag ongeveer 1.850 mensen deel aan de betoging van het ABVV tegen de "oneerlijke, onrechtvaardige en onaanvaardbare maatregelen" van de regering-Michel, "die vooral vrouwen hard treffen". Rond 11u vertrok de mensenmassa vanop het Sint-Jansplein in Brussel en scandeerde ze slogans als "No no no Michel, we say no".

Loonkloof

Het zijn niet alleen vrouwen die voor deze betoging op straat zijn gekomen, maar ook een groot aantal mannen. Ze vragen respect voor de vrouw, zegt Estelle Ceulemans, federaal secretaris van het ABVV.

"De socio-economische situatie van vrouwen is alleen maar verslechterd sinds het begin van de crisis", zegt ze. "De loonkloof wordt niet gedicht en we worden geconfronteerd met een regering van leugenaars en vrouwenhaters."

Met de betoging protesteert het ABVV onder meer tegen de indexsprong. "Vrouwen verdienen nu al minder dan mannen, werken vaker deeltijds en zullen dus nog zwaarder getroffen worden", zegt de vakbond. Daarom moet de "loonkloof van 20 procent tussen vrouwen en mannen" weggewerkt worden.

'Regering drijft vrouwen richting armoede'

Ook de verhoging van de pensioenleeftijd kan op weinig bijval rekenen van de ABVV-vrouwen. "Vervroegd met pensioen gaan, kan nu pas vanaf 63 jaar met een loopbaan van 42 jaar. Als je weet dat de gemiddelde loopbaan van vrouwen in België slechts 34 jaar is en het minimumpensioenbedrag berekend wordt op 45 jaar, dan drijft de regering al deze vrouwen richting armoede", klinkt het. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners