Aardappelproces: Beklaagden geven verstek

15/01/13 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

In Dendermonde is het proces gestart tegen elf beklaagden die in mei 2011 een veld met genetisch gemodificeerde gewassen vernietigden. De beklaagden gaven verstek en zorgden zo al meteen voor een relletje.

Elf actievoerders van het Field Liberation Movement (FLM) moeten voor de rechter verschijnen omdat ze twee jaar geleden een proefveld met genetisch gewijzigde gewassen van de UGent in Wetteren te lijf gingen. Daarbij vernielden ze verschillende aardappelplanten, die het resultaat waren van verschillende jaren wetenschappelijk onderzoek.

De elf gaven al meteen verstek voor de correctionele rechtbank, omdat ze menen dat hun rechten van verdediging geschonden zijn. Volgens het FLM weigerde de rechtbank om "getuigen en filmfragmenten van de verdediging toe te laten." Volgens de organisatie heeft de rechtbank zo geweigerd om openlijk het debat te voeren over de gewassenproductie.

Vrijwillige verschijners

De organisatie, vurige bestrijders van genetisch gewijzigde producten, vroeg aan de rechtbank om "91 vrijwillige verschijners" ook te vervolgen. Onder hen waren verschillende academici en politici, zoals Bart Staes van Groen. De rechtbank ging echter niet in op de vraag van de advocaten van het FLM.

Het openbaar ministerie pleitte intussen voor gevangenisstraffen van 6 tot 8 maanden. Ze worden vervolgd voor vernielingen, slagen en verwondingen en bendevorming. Volgens de procureur was de groep bovendien erg goed voorbereid op haar vernielingsactie. Oorspronkelijk wilde hij werkstraffen vorderen, maar dat ging niet omdat de beklaagden verstek gaven.

"Wij zijn bezorgde burgers"

De beklaagden zullen dan ook bij verstek worden veroordeeld. Ze kunnen wel beroep aantekenen tegen het vonnis. De uitspraak van de zaak zal vermoedelijk op 12 februari volgen.

Buiten de rechtbank verzamelde een grote groep sympathisanten van het Field Liberation Movement. Ook milieuorganisaties Greenpeace en Oxfam waren aanwezig. Zij noemden de beklaagden geen criminelen, maar "bezorgde burgers die zich vragen stellen bij gevolgen voor de gezondheid en het leefmilieu van de gewijzigde gewassen." De actievoerders hadden -hoe kan het ook anders- "gezonde" aardappelen bij om hun opinie kracht bij te zetten. (Belga/VRT/EA)

Lees meer over:

Onze partners