Aardappelen en peren bij ING tegen jobverlies

16/10/14 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Werknemers bij ING in Gent zullen vrijdag 17 oktober getrakteerd worden op peren, terwijl hun directie aardappelen zal krijgen. De socialistische bediendebond BBTK voert op die manier actie tegen outsourcing waarbij 148 extra jobs dreigen te verdwijnen.

Aardappelen en peren bij ING tegen jobverlies

© Belga

Omdat er bij ING in Gent en Brussel 148 jobs dreigen te verdwijnen door operationele activiteiten te outsourcen naar Manilla in de Filipijnen en Bratislava in Slovakije, voert de socialistische bediendebond BBTK vrijdagochtend actie in Gent. ING België benadrukt dat het niet om extra banenverlies gaat, maar om de uitvoering van een plan uit 2013 waarbij in totaal 1.115 voltijdse jobs verdwijnen.

'Geïntegreerde pools'

Op 18 september kondigde ING België op een ondernemingsraad de outsourcing aan van activiteiten binnen de documentaire kredieten. "Het gaat om activiteiten die een hoge opbrengst genereren en niet gevoelig zijn voor rentes", verduidelijkt vakbondsafgevaardigde Hendrik George (BBTK). "Dat betekent tegen eind 2016 een banenverlies voor 148 werknemers, van wie 36 in Gent en 112 in Brussel. En dit bovenop de reeds lopende herstructurering waarin het jobverlies van meer dan 1.000 medewerkers werd aangekondigd in de periode 2013-2015."

Dat laatste wordt door ING ontkend. De bank wijst erop dat de 148 voltijdse banen deel uitmaken van een plan uit 2013 waarbij 1.115 jobs verdwijnen. De bankt zegt nog dat de uitvoering in lijn is met de akkoorden die deel uitmaken van de huidige cao. ING bevestigt wel dat tegen eind 2016 een deel van haar activiteiten migreren naar specifieke expertisecentra binnen ING Group in Bratislava en Manilla. "De consolidatie van bepaalde activiteiten zal ervoor zorgen dat unieke en geïntegreerde pools gecreëerd worden, en zo een geharmoniseerd en simpeler model aangeboden wordt", verduidelijkt Vanessa Zwaelens (ING), hoofd externe communicatie. De bank wil daarmee haar operationele platformen rationaliseren en makkelijker maken.

Aardappelen en peren

BBTK gaat niet akkoord en voert vrijdag om 9u actie aan de kantoren op het Woodrow Wilsonplein. De vakbondsmensen zullen peren uitdelen "aan de flexibele, mobiele werknemer die vandaag binnen ING België de peer is", terwijl de directie aardappelen - "een stevige patat" - wacht. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners