Aanwerven cipiers verloopt bijzonder moeizaam

© Belga

Het aanwerven van nieuwe cipiers voor de Belgische gevangenissen blijkt niet eenvoudig. Van de meer dan 10.000 kandidaten die vorig jaar uitgenodigd werden voor testen, kon maar een fractie in dienst genomen worden. 169 om precies te zijn.

Dat schrijven Het laatste Nieuws en De Morgen.

Het was een van de concrete afspraken tussen de cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na de lange staking vorig jaar. Er zouden na zes jaar aanwervingsstop opnieuw cipiers worden gezocht. Tussen augustus en december 2016 werden negen sollicitatiesessies georganiseerd.

Maar de resultaten zijn erg mager, blijkt uit cijfers van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG PI). In totaal werden 10.544 geïnteresseerden uitgenodigd voor de testen. Van hen kwam goed 12 procent opdagen (1.346 personen). Slechts 646 kandidaten, goed voor 6 procent van het aantal uitgenodigden, slaagden. Van die groep geslaagden kwam ongeveer de helft (328) opdagen voor de verplichte medische controle. 278 bleken geschikt en van hen konden vorig jaar 169 starten als cipier.

Partner Content