Aanvullende pensioenen zwaar onder druk

10/07/12 om 05:15 - Bijgewerkt om 05:15

Door de onzekerheid op de financiële markten hebben de verzekeraars het moeilijk om de gewaarborgde rentevoeten voor het aanvullend pensioen te garanderen.

Aanvullende pensioenen zwaar onder druk

© Reuters

Verschillende verzekeraars, waaronder AXA, P&V en Allianz waarborgen op nieuwe groepsverzekeringscontracten nog maar een rente van 2,25 procent. Daarmee verhogen ze de druk op pensioenminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om de wettelijk gewaarborgde rentes terug te schroeven. Dat schrijft De Tijd.

Minder groepsverzekeringen

Werknemers hebben recht op een rentevoet van 3,25 procent op de bijdragen betaald door de werkgever en van 3,75 procent op de bijdragen die ze zelf storten. Door de renteverlaging zullen de werkgevers op de toekomstige contracten het verschil moeten bijpassen tussen de wettelijk gewaarborgde rente en wat de verzekeraars uitbetalen.

De verwachting is dat de werkgevers minder groepsverzekeringen zullen afsluiten.

Onhoudbaar

Volgens Wauthier Robyns, de woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen, "kampen de verzekeraars met dalende rentes, én met de vaststelling dat het geen kortstondige beweging is."

"Verzekeraars moeten erop toezien dat ze alle toekomstige verbintenissen kunnen naleven. Rentevoeten van 3,25 en 3,75 procent zijn in de gegeven omstandigheden onhoudbaar."

Wettelijke rentes verlagen

De verzekeraars voeren met hun renteverlagingen de druk op minister Van Quickenborne op om de wettelijke gewaarborgde rentes te verlagen. Die zegt in De Tijd evenwel dat hij dat niet van plan is. Verzekeringsmaatschappijen waarschuwen voor een "drooglegging van de markt" als de wet niet wordt aangepast. (Belga/TV)

Onze partners