Vrije Tribune

‘Aanvallen versterken beeld dat diegenen die het opnemen tegen discriminatie te kwader trouw zijn’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Koen De Mesmaeker van IN-Gent betreurt de aanvallen uit politieke hoek op mensen die zich inzetten om discriminatie tegen te gaan.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) reageerde scherp op het filmpje dat de Gentse Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) online zette in de aanloop naar de Gentse Lente en de Dag tegen Racisme. De minister is namelijk van oordeel dat het onnodig culpabiliseert en contraproductief is. Want het zou volgens haar het beeld bevestigen dat de autochtone Vlaming ‘racistisch’ is. En racisme is geen éénrichtingsverkeer. Het racisme van allochtonen ten aanzien van autochtonen zou blijkbaar nog groter zijn.

‘Aanvallen versterken beeld dat diegenen die het opnemen tegen discriminatie te kwader trouw zijn’

Ook deze week blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent dat mensen met een vreemd klinkende naam 30% minder uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek dan hun stadsgenoot met een Vlaams klinkende naam. Dit kwam aan het licht via de methodiek van de praktijktesten. Schepen Resul Tapmaz (SP.A) reageert door concrete ondersteunings- en begeleidingsmaatregelen te nemen en handhaving toepassen op hardleerse bedrijven. Hier geen sprake van slappe zelfregulering, maar concrete actie tegen discriminatie. Praktijktesten vinden echter geen genade in de ogen van minister Homans. Actieplannen en aanbevelingen moeten volstaan, zelfregulering is het ordewoord. Was ook zij niet degene die al in 2013 racisme ‘relatief’ noemde?

De laatste weken lijkt er echter wel een georkestreerde campagne op gang getrokken te worden. De aanvallen van minister Homans en staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) op Unia moeten het beeld versterken dat diegenen die het opnemen tegen discriminatie te kwader trouw zijn. Unia zou enkel de verdediging opnemen van de ‘mensen met allochtone origine’ en niet neutraal en objectief zijn. Staatsecretaris Demir verklaarde zelfs dat Unia ‘geen centrum van gelijke kansen’ is maar ‘een centrum van polarisering’. Op zo een manier wordt de perceptie gestuurd.

Helaas, polarisering is net wat beide excellenties op deze manier (bewust?) verwezenlijken. Door het racisme van ‘allochtonen’ (het woord is weer helemaal terug) erger te noemen dan dat van de ‘autochtone’ Vlaming, krijgt deze laatste de boodschap dat het allemaal zo erg niet is. Het racisme van de autochtone Vlaming is relatief, dat van de allochtonen reëel.

Tegelijkertijd opent staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de aanval op een ander front. Namelijk diegenen die opkomen voor de belangen van asielzoekers, vluchtelingen en mensen zonder papieren worden genadeloos neergezet als mensensmokkelaars omdat ze mensen redden van een verdrinkingsdood in de Middellandse Zee (Artsen zonder Grenzen). De strategie van Amnesty International en andere NGO’s wordt omschreven als een ‘schande voor Europa’ en hij beschuldigt ook hen ervan inhumaan te zijn en bij te dragen tot de dood van vluchtelingen.

De strategie achter al deze aanvallen lijkt ons duidelijk: het geweten sussen van individuele Vlamingen die haat spuien of integratie onmogelijk maken door te discrimineren op verschillende, al dan niet subtiele, manieren. Slaap zacht en doe gewoon verder.

Of spring eens even binnen bij ons, bij IN-Gent. Wij zullen jullie met alle plezier tonen welke demotiverende weg deze mensen hebben afgelegd, hoe ze de kansen hier met beide handen grijpen en elke dag weer vol levensvreugde en goede moed een nieuw leven proberen op te bouwen. Tegen de discriminatie in. Tegen de angst. Tegen het wantrouwen. Maar met de hulp van geëngageerde burgers, vrijwilligers en onze medewerkers. En dit via initiatieven zoals Samen Gentenaar, Hafla, conversatiegroepen nederlands enz.

Dat een ander beleid mogelijk is, bewijst het stadsbestuur van Gent dag in dag uit, telkens opnieuw.

Koen De Mesmaeker, is algemeen directeur van IN-Gent.

IN-Gent vzw is een Gentse organisatie die op lokaal niveau het Vlaamse inburgerings-en integratiebeleid uitvoert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content