Aanval kazerne Flawinne: 'Geen sprake van terrorisme'

26/10/15 om 15:56 - Bijgewerkt om 16:42

Zowel minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) als de procureur des konings van Namen benadrukt dat de aanval op de legerkazerne van Flawinne geen daad van terreur was.

Aanval kazerne Flawinne: 'Geen sprake van terrorisme'

Steven Vandeput (N-VA) © BELGA

De aanval op de legerkazerne van Flawinne zou geen terreurdaad geweest zijn. Dat zegt defensieminister Steven Vandeput (N-VA) in een korte verklaring. Hij bedankt de betrokken militairen en veiligheidsdiensten voor de 'professionele afhandeling' van het incident.

Vandeput zakte maandag af naar Flawinne, nadat een wagen er was ingereden op de ingang van de plaatselijke kazerne. De man werd tot stilstand gedwongen en is intussen opgepakt. Bij het incident zijn een tiental waarschuwingsschoten gelost, maar niemand raakte gewond, bevestigt Vandeput.

Dreigingsniveau 2

'Er zou géén sprake zijn van een terroristische aanslag', aldus nog de minister, die voor meer details doorverwijst naar het federaal parket.

Vandeput brengt tot slot in herinnering dat op alle militaire kwartieren momenteel dreigingsniveau 2 geldt, na de antiterreuroperatie in Verviers. 'Dat betekent dat we voor alle kwartieren een verhoogde waakzaamheidsgraad voorzien.'

De terroristische piste voor de aanval maandagmorgen op de kazerne van Flawinne, is niet de bevoorrechte optie. Ook de procureur des konings van Namen, Vincent Macq, verklaarde dit. De wagen van de opgepakte verdachte bevatte geen explosieven.

Niet in verband met radicalisme

De man die na een klopjacht door de ordediensten werd opgepakt is geboren in 1983 en afkomstig van Namen. De verdachte is 'praktisch onbekend bij de gerechtelijke autoriteiten. Hij staat niet op de lijsten in verband met radicalisme.'

Het onderzoek zal moeten uitwijzen of het om een geïsoleerde of een georganiseerde daad gaat, aldus de procureur.

De verdachte bood geen verzet bij zijn arrestatie. (Belga/AVE)

Onze partners