Aantal zwartrijders bij De Lijn fors gedaald

10/02/14 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Hoewel De Lijn in 2013 meer controles uitvoerde dan ooit, werd het laagste aantal zwartrijders gevat sinds vijf jaar.

Aantal zwartrijders bij De Lijn fors gedaald

© Belga

De controleurs van openbaarvervoermaatschappij De Lijn hebben vorig jaar meer reizigers gecontroleerd dan ooit. Daarbij bleek een op de veertig een zwartrijder, het laagste aandeel sinds 2008. Dat heeft De Lijn bekendgemaakt. De Vlaamse vervoersmaatschappij start een specifiek op jongeren gerichte campagne.

Er werden vorig jaar ruim 1,86 miljoen bus- en tramreizigers gecontroleerd. Dat is een kwart meer dan twee jaar geleden. Tijdens de controles werden 46.349 pv's opgesteld voor zwartrijden. In 2012 waren het er nog meer dan 50.000. 'Door meer te controleren en sommige controles aan te kondigen, is het aantal betrapte reizigers gedaald tot het laagste niveau sinds 2008', zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

Concreet liep vorig jaar een op de veertig gecontroleerde reizigers tegen de lamp, of 2,5 procent (tegen 3,2 procent in 2008). 'Dat betekent dat bijna 98 procent van de reizigers wel correct betaalt', aldus Kesteloot.

62 procent zwartrijders jonger dan 25

Bijna twee op de drie (62 procent) zwartrijders zijn jonger dan 25 jaar, zo stelde De Lijn vast. De maatschappij lanceert daarom een onlinecampagne voor jongeren over het tijdig aanvragen van sms-tickets. De Lijn wil het aantal controles op zwartrijden dit jaar voort opdrijven. Vandaag worden in heel Vlaanderen extra controles uitgevoerd. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners