Aantal weekendongevallen in Antwerpen gedaald

21/10/12 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Er zijn minder weekendongevallen in Antwerpen. Er vielen ook minder doden en zwaargewonden in de provincie in vergelijking met vorig jaar.

Aantal weekendongevallen in Antwerpen gedaald

© Belga

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er tijdens de weekendnachten 419 ongevallen gebeurd in de provincie Antwerpen. Dat zijn er 72 minder dan in dezelfde periode in 2011. Vorig jaar vielen er nog 11 doden te betreuren, nu zijn dat er nog 9. Er vielen ook minder zwaargewonden (56 tegenover 86 vorig jaar) en minder lichtgewonden (472 tegenover 604). Dat blijkt uit de WODCA-resultaten die de Antwerpse gouverneur Cathy Berx voorstelde.

Naast een afname in het aantal slachtoffers werden er ook minder chauffeurs met een zware voet betrapt. Van de 168.851 gecontroleerde bestuurders reden er 11.259 - 6,7 procent - te snel. Dat is een ruime daling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar: toen begingen 17.145 van de 183.695 gecontroleerde bestuurders - 9,3 procent - een snelheidsovertreding. De politie trok ook 73 rijbewijzen in.

Uit de resultaten van de alcoholcontroles blijkt dat 4,7 procent van de gecontroleerde bestuurders meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed had, wat een daling met 0,3 procent is vergeleken met 2011. Van de betrapte bestuurders had wel 57,7 procent meer dan 0,8 promille in het bloed. 793 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Er werden 108.625 ademtesten afgenomen (104.450 in 2011).

In de eerste negen maanden van dit jaar moesten tot slot 325 bestuurders een speekseltest afleggen en 84 daarvan (25,8 procent) werden positief bevonden op druggebruik.

WODCA wordt WODCAM
Ook in de nacht van zaterdag op zondag werd een grootschalige WODCA-actie georganiseerd waaraan alle politiezones en de wegpolitie uit de provincie deelnamen. Er werd specifiek op druggebruik gecontroleerd op de wegen van en naar discotheken.

De nieuwe WODCA-campagne zet het rijden onder invloed van drugs centraal en richt zich specifiek tot jongeren van 17 tot 25. Zij kunnen interactief meewerken aan de campagne door hun eigen You Tube-clip te maken. Gouverneur Berx startte de 'WODCAM-campagne' door als eerste een clip op te nemen in de videobooth.

De jongeren nemen in de videocabine plaats achter een stuur en komen in een dancingsfeer terecht. Vervolgens slaat een autodeur dicht en kunnen ze een boodschap opnemen waarin ze aangeven dat ze tegen rijden onder invloed zijn en waarin ze andere jongeren ook oproepen om dat niet te doen. Daarna volgen beelden van een WODCA-controle.

De videocabine wordt in verschillende scholen geplaatst. De clips worden verzameld op een You Tube-kanaal vanwaar ze een link kunnen plaatsen op hun Facebookpagina. Zo wordt hun clip én de boodschap dat alleen wie nuchter rijdt, echt zeker is, verspreid onder hun vrienden. (Belga/TE)

Onze partners