Aantal rugoperaties met 40 procent gestegen

18/09/14 om 04:58 - Bijgewerkt om 04:58

Volgens cijfers van het christelijk ziekenfonds CM is het aantal rugoperaties de voorbije tien jaar met 40 procent gestegen. CM pleit voor meer preventie.

Aantal rugoperaties met 40 procent gestegen

Tennisster Yanina Wickmayer, met rugpijn tijdens de US Open © Belga

De cijfers worden gepubliceerd in Het Laatste Nieuws. Dat het aantal rugoperaties toeneemt, is niet verwonderlijk, zo schrijft de krant, want 8 op 10 Belgen klagen wel eens over lage rugpijn.

Nochtans is een operatie volgens CM niet altijd de beste keuze. CM pleit voor een zorgvuldige aanpak door artsen en meer preventie tegen rugproblemen. Drie op de vier mensen met lage rugpijn zijn er binnen de maand vanaf. Na drie maanden zijn negen op de tien mensen pijnvrij.

Multidisciplinair

Maar soms blijven de klachten en is een intensieve behandeling nodig. Wetenschappelijke inzichten leren dat een operatie geen betere resultaten oplevert dan een multidisciplinaire behandeling die ingrijpt op fysiek en psychologisch vlak. Een operatie is zelfs duurder, en er is een risico op complicaties. Toch stijgt het aantal operaties nog elk jaar. In 2002 vonden er 19.248 plaats, in 2012 waren er dat 26.898, een toename met 40 procent.

Kwaliteit

Volgens CM moeten er meer richtlijnen komen voor artsen, en de artsen zouden de bestaande aanbevelingen beter moeten toepassen. Daarnaast vindt CM ook dat artsen meer vergoed zouden moeten worden voor kwaliteit en minder voor kwantiteit (dat wil zeggen het aantal prestaties dat ze uitvoeren). Tot slot vraagt het ziekenfonds aandacht voor preventie. Daarbij is een rol weggelegd voor werkgevers en overheid. Mensen moeten ook zelf in beweging blijven en bij eventuele rugklachten rugversterkende oefeningen doen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners