Aantal militairen op straat daalt van 300 naar 210

Militairen en politieagent in Antwerpen BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK © BELGA

De capaciteit van het aantal militairen dat wordt ingezet voor de bewaking van gebouwen verlaagt van 300 naar 210. Dat heeft het kernkabinet beslist.

Het protocolakkoord dat tot nu toe als basis diende voor de inzet van de militairen, zal licht worden aangepast en kan als juridische basis blijven dienen.

Afgelopen maandag besliste het OCAD dat het dreigingsniveau in België wordt verlaagd van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld), maar “met een bijzondere waakzaamheid”. Voor specifieke instellingen en bepaalde plaatsen blijft het niveau op 3.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Na de terreuroperatie in Verviers was het dreigingsniveau in het hele land op 3 vastgelegd, waarna ook militairen in het straatbeeld verschenen. De top van de federale regering besliste donderdagavond de militaire capaciteit te verlagen van 300 naar 210. Waar de soldaten zullen worden ingezet, wordt niet vrijgegeven.

Het OCAD en het crisiscentrum stellen een lijst op met locaties waar een verhoogd dreigingsniveau blijft bestaan. Samen met de politie bepalen ze dan waar de soldaten worden ingezet. De militairen blijven de politie ondersteunen, valt in regeringskringen te horen.

Wel werd vernomen dat de justitiepaleizen van Luik, Hoei en Verviers niet langer onder niveau 3 vallen en dus geen militaire bescherming meer krijgen.

Op initiatief van MR-vicepremier Didier Reynders worden de bewakingsopdrachten door de politie voortgezet. Bedoeling is dat er een maandelijke evaluatie volgt van de maatregel. In de entourage van de regering wordt onderstreept dat er geen echte invloed is op de begroting. De bewaking door militairen is minder duur dan voor deze specifieke taken een beroep doen op statutaire politiemensen, luidt het. De budgettaire impact zal worden geanalyseerd tijdens de begrotingscontrole. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content