Aantal militairen aan ambassades en Europese instellingen stijgt opnieuw

28/08/15 om 21:03 - Bijgewerkt om 21:03

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een uitbreiding van de ambassades in ons land die door militairen bewaakt worden. Voortaan vallen alle ambassades van de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat onder de maatregel, zo kondigde minister van Veiligheid Jan Jambon aan.

Aantal militairen aan ambassades en Europese instellingen stijgt opnieuw

© VTM Nieuws

Dat betekent dat het aantal militairen dat de politie zal bijstaan voor bewakingsopdrachten opgetrokken wordt van 160 naar 200. Daarbij komen nog een 20 militairen die instaan voor de bewaking van Europese instellingen, wat het totaal op 220 brengt.

De beslissing komt er na advies van het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid. De militairen worden ingezet voor sites en instellingen met dreigingsniveau 3. Tot nu kregen slechts enkele ambassades bewaking door militairen, zoals de ambassades van de Verenigde Staten, Frankrijk, Denemarken en Israël.

Vanaf 1 september krijgen 13 ambassades bescherming: VS, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nederland, Denemarken, Qatar, Jordanië, Bahrein, Emiraten, Saoedi-Arabië en Turkije. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) zal in voorbereiding van de werkzaamheden van het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid een nieuwe algemene evaluatie van de dreiging uitvoeren.

Onze partners