Aantal federale ambtenaren daalt sneller dan Vlaamse

20/02/14 om 05:15 - Bijgewerkt om 05:15

Het aantal Vlaamse ambtenaren is de voorbije regeerperiode - sinds midden 2009 - met 916 of 2,2 procent gezakt. In dezelfde periode is het federale ambtenarenkorps met 11.219 verminderd of 8 procent.

Aantal federale ambtenaren daalt sneller dan Vlaamse

Door de aanhoudende inkrimpingen van personeel bij de fiscus is het aantal controles van belastingaangiften fors gedaald. In één jaar tijd zakten de controles zeven tot 22 procent. Het aantal hangt vooral af van de doelgroep; kmo's, bedrijfsleiders of zelfstandigen. Hierdoor blijven elk jaar zowat 5.800 dossiers van bedrijven en zelfstandigen liggen. De vakbonden zijn niet te spreken over deze evolutie en spreken over "het failliet van de fiscus." In zes jaar tijd is het aantal ambtenaren met zeventien procent gedaald. Er zijn niet alleen minder controles, door het gebrek aan personeel zijn die controles ook minder grondig. "Voor de strijd tegen de fraude is dit rampzalig", klinkt het. © BELGA

Dat blijkt respectievelijk uit cijfers op de website van bestuurszaken.be en van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V), schrijft De Tijd. Maar volgens Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) is die daling op Vlaams niveau groter. Hijzelf spreekt over een terugloop met 7,1 procent of ruim 2000 ambtenaren. Bourgeois telt één groep ambtenaren echter niet mee.

"De Vlaamse regering heeft er bewust voor gekozen de besparingsronde niet te laten gelden voor de chauffeurs van De Lijn, de jeugdinstellingen, Kind en Gezin en de psychiatrische ziekenhuizen", stelt het kabinet-Bourgeois. "Want dat zou voor de ziekenhuizen bijvoorbeeld beteken dat ze een vleugel moeten sluiten." (Belga/TV)

Onze partners