Aantal carnavalstoeten afgelast door stormweer

08/02/16 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:22

De storm die over België raast, duurt nog even voort. Het stormweer heeft ervoor gezorgd dat onder meer de maandagstoet op het carnaval in Aalst is afgelast. Dat meldt burgemeester Christoph D'Haese.

Aantal carnavalstoeten afgelast door stormweer

© BELGA

De storm die over België raast, duurt nog even voort. Het stormweer heeft ervoor gezorgd dat de maandagstoet op het carnaval in Aalst is afgelast. Dat meldt burgemeester Christoph D'Haese.

De veiligheidscel had maandagmorgen nog beslist dat de stoet kon plaatsvinden met extra stormmaatregelen, maar na nieuw overleg bleek de situatie te gevaarlijk. "De beslissing komt er nadat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken alle risicodragende activiteiten ontraden heeft", zegt burgemeester Christoph D'Haese. De maandagstoet kan niet doorgaan, maar de bezemdans en de ajuinworp vinden wel plaats.

Ook in Rekem,Sint-Truiden, Blankenberge en Kelmis zijn stoeten geschrapt. Sint-Truiden was de eerste gemeente in Limburg die besliste om de carnavalstoet van maandag af te gelasten.

Extra veiligheidsmaatregelen

De hevige rukwinden die worden voorspeld waren voor burgemeester Veerle Heeren voldoende om een alternatieve datum te zoeken. De Truienaars mogen nu op zondag 10 april de zotskap nog eens bovenhalen. Ook in Rekem, traditioneel een stoet die veel volk lokt, vond burgemeester Marino Keulen het niet opportuun om de wagens op pad te sturen. "Te veel materialen dreigen los te komen door de hevige wind", aldus de Lanakense burgervader. De Rekemse Brikkenbekkers zullen nu op Paasmaandag 28 maart de straten bevolken.

In de Riemstse deelgemeente Vroenhoven zal de stoet niet vertrekken en worden de festiviteiten verplaatst naar een grote tent, zo laat burgemeester Mark Vos weten.

Geen praalwagens

Op andere plaatsen zal de carnavalstoet wel vertrekken. Er worden wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. In de Lommelse deelgemeente Lutlommel vertrekt de kinderstoet op advies van de weerdeskundigen een uurtje later dan gepland.

De kleine, toch erg traditierijke kindercarnavalstoet van Genoelselderen (Riemst) zal het zonder praalwagens moeten doen. In Molenbeersel heeft burgemeester Jo Brouns extra alertheid gevraagd voor constructies in de hoogte, en in Moelingen (Voeren) verbiedt burgemeester Huub Broers dat er kinderen bovenop de wagens plaatsnemen. "Moest het weer in extremis slechter worden, kunnen we alsnog tot afgelasting overgaan", aldus Broers. (Belga/NSK)

Onze partners