Aantal bruggepensioneerden daalde nog nooit zo snel

05/08/17 om 09:36 - Bijgewerkt om 11:00

Bron: Belga

België telt nog iets meer dan 84.000 bruggepensioneerden, of ruim 10.000 minder dan een jaar geleden. De sterkste daling ooit, al is er geen reden tot euforie.

Aantal bruggepensioneerden daalde nog nooit zo snel

© reuters

Het aantal bruggepensioneerden is al een tijdje gestaag aan het dalen, maar nu lijkt de duikvlucht echt ingezet. Terwijl we in februari 2011 nog een piek beleefden met meer dan 120.000 mensen die hun carrière vervroegd beëindigden, waren dat er in juni van dit jaar nog 84.165. Dat blijkt uit cijfers van de RVA over wat officieel het 'stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag' (SWT) heet. Nog nooit was de daling zo sterk, meldt De Morgen zaterdag.

De daling is het gevolg van de maatregelen van de regering-Di Rupo, die nog werden verscherpt door de regering-Michel. De leeftijdsvoorwaarden om in het systeem te stappen, werden jaar na jaar opgetrokken. Alleen bij een herstructurering kan iemand nog vanaf zijn vijfenvijftigste vervroegd op rust. Maar ook dan is de instroom relatief laag.

Rekening houdend met de economische heropleving verkeren er minder bedrijven in moeilijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat het aantal bruggepensioneerden onder de 60 sterk aan het dalen is. In 2005 waren ze nog met bijna 50.000, of 45 procent van het totaal. In juni van dit jaar nog daalde dat aantal naar ruim 13.000, of 16 procent.

Toch is er geen reden tot euforie. Zo zijn er de afgelopen jaren heel wat werklozen en langdurig zieken bijgekomen in dezelfde leeftijdscategorie.

"Er is vooruitgang, maar er is nog altijd geen cultuurverandering gebeurd", zegt professor arbeidsrecht Marc De Vos (Universiteit Gent), verbonden aan denktank Itinera. "Wie ouder is dan vijftig is nog altijd veel te snel afgeschreven op de arbeidsmarkt. Dat is het echte probleem", aldus De Vos in een reactie aan De Morgen.

Zo is de werkzaamheidsgraad van de 55-plussers de voorbije jaren wel toegenomen in België - van 32 naar 45,4 procent - maar blijft ze nog onder de doelstelling voor 2020: 50 procent van de 55-plussers aan de slag.

Onze partners