Aantal asielaanvragen stijgt met een vijfde in september

Het aantal asielaanvragen in ons land is voor de tweede maand op rij gestegen. Dat schrijft De Standaard. Dat is opvallend, want normaal gezien zijn er in de zomer minder asielzoekers. Het zijn ongeveer evenveel aanvragen als anderhalf jaar geleden. Na een jarenlange daling zit België op een korte tijd dus weer op hetzelfde niveau als in januari 2013. In juli waren er 1490 asielaanvragen, dat is bijna veertien procent meer dan in juli vorig jaar. © BELGA

Het aantal asielaanvragen is in september gestegen met een vijfde in vergelijking met dezelde periode vorig jaar. De meeste aanvragen kwamen uit Palestina, Syrië en Irak.%

In september 2014 werden 1.797 asielaanvragen in België ingediend. Dat is een stijging van 21% in vergelijking met september 2013, en het grootste aantal asielaanvragen dat in een maand werd ingediend sinds oktober 2012. Dat blijkt uit cijfers op de website van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS).

In september vormden de asielzoekers van wie de nationaliteit onbepaald is, de belangrijkste groep: 229 aanvragen, 12,7% van het totaal. Het gaat volgens het CGVS hoofdzakelijk over asielzoekers van Palestijnse herkomst. De andere voornaamste landen van herkomst van asielzoekers waren Syrië (206 aanvragen, 11,5%), Irak (181 aanvragen, 10,1%), Afghanistan (128 aanvragen, 7,1%) en Guinee (81 aanvragen, 4,5%). Rusland (4,2%), Eritrea (3,5%), Albanië (3,2%), de Democratische Republiek Congo (2,9%), Kosovo (2,9%) en Pakistan (2,1%) vervolledigen de top 10 van de landen van herkomst. Sinds het begin van 2014 bedraagt het beschermingspercentage van het CGVS 43,6%: 4.210 positieve beslissingen op 9.649 beslissingen ten gronde. Voor Syrië bedraagt het beschermingspercentage voor de eerste negen maanden van het jaar 97,1%. Voor Afghanistan en Irak bedraagt dit beschermingspercentage respectievelijk 78,4% en 77,4%.

Verschillende oorzaken voor de stijging

Er zijn verschillende oorzaken voor de stijging. Over de hele lijn is er een toename van de migratie richting Europa. Dat komt omdat de situatie in de gebieden die grenzen aan Europa, er de afgelopen maanden niet op verbeterd is. Onder meer in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oekraïene slaan steeds meer mensen op de vlucht. Waar mensen precies naartoe trekken, heeft dan weer veel te maken met sociologische factoren.

(Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content