Aantal asielaanvragen daalt nergens in EU zo sterk als in België

07/07/14 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:34

In de hele Europese Unie is het aantal asielaanvragen het sterkst gedaald in België. Ook het aantal lopende asieldossiers ging in ons land het sterkst naar omlaag. Toch zal die trend zich in 2014 niet doorzetten, meent staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block.

Aantal asielaanvragen daalt nergens in EU zo sterk als in België

© belga

Het aantal asielaanvragen is vorig jaar in de Europese Unie nergens zo sterk gedaald als in België. Dat blijkt uit het jaarrapport van het European Asylum Support Office (EASO). Ook het aantal lopende asieldossiers ging nergens zo sterk naar omlaag.

Het totale aantal asielaanvragen steeg vorig jaar nochtans in de 28 lidstaten met 30 procent, tot 435.760. Dat is het hoogste cijfer sinds Europa de data begon te verzamelen in 2008. De oorzaak van die scherpe stijging ligt vooral bij de conflicten in Syrië en Oost-Europa. Syrië is nu het voornaamste land van oorsprong, met een stijging van de aanvragen in zowat alle lidstaten. Uitschieters daarbij waren Duitsland met 64 procent en Hongarije met 77 procent meer aanvragen.

25 procent minder aanvragen

België is echter de enige lidstaat waar een significante daling van het aantal aanvragen merkbaar is. Ons land kreeg 7.045, of 25 procent, minder aanvragen dan in 2012. Ook het aantal lopende asielprocedures daalde nergens zo sterk als in België. Op het einde van 2013 lagen nog 17.520 dossiers op tafel, een daling met een derde. In 2011 waren het er zelfs nog 40.330. In 2013 kregen meer dan 21.000 asielzoekers erkenning in België.

Voorlopig gaat het aantal aanvragen ook nog in 2014 omlaag. In april nog met 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder en in mei met 6,7 procent. Die trend zal zich waarschijnlijk niet doorzetten in de komende maanden. 'Het aantal aanvragen uit Oekraïne is gestabiliseerd, maar we verwachten nog veel asielzoekers uit Syrië, Afghanistan en Irak', aldus het kabinet. 'Afghanistan en Irak hebben traditioneel een hoog erkenningspercentage in België.'

Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, wil dat de asielprocedure overal in Europa gelijk wordt getrokken. 'Dat wordt een van de belangrijkste uitdagingen, zo niet de belangrijkste, voor de komende jaren', verklaarde ze bij de voorstelling van het rapport. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners