‘Aanslag met zuur op vrouw was moordpoging’

© Belga

Richard Remes, de man die een bokaal met zuur in het gezicht van zijn bovenbuur en ex-vriendin Patricia Lefranc gooide, verschijnt voor het Brussels assisenhof om zich te verantwoorden voor poging tot moord.

Patricia Lefranc werkte als conciërge in een appartementsgebouw in Sint-Jans-Molenbeek toen ze de 54-jarige Richard Remes leerde kennen. Ze was net in het appartementsgebouw komen wonen en werken nadat haar huwelijk op de klippen was gelopen. Remes huurde in het gebouw een appartementje onder dat van Lefranc.

Ze kwamen elkaar voor het eerst tegen in de lift en het bleek te klikken. De twee gingen iets drinken en wat later gingen ze samen op reis. Het duurde niet lang voor ze een relatie begonnen. Toch ging het niet lang goed. Remes bleek er naast Lefranc namelijk nog een andere vriendin op na te houden.


Stalker

Toen Lefranc dat te weten kwam maakte ze onmiddellijk een einde aan de relatie. Remes had echter moeite om haar los te laten en begon haar lastig te vallen. Lastig vallen evolueerde later in stalken, maar naar de politie stappen kon Lefranc niet gezien Remes haar nooit fysiek bedreigd had.

Ondanks Remes’ ongewenste aandacht slaagde de 42-jarige vrouw er toch in om haar leven verder te zetten en het duurde niet lang voor ze een nieuwe vriend vond. Op een gegeven moment stelde Lefranc beide mannen aan elkaar voor waarna de stoppen bij Remes finaal doorsloegen.


In het zwart geklede man met motorhelm

Even later werd er langdurig aangebeld bij het appartementsgebouw. Lefranc dacht dat het gewoon kinderen waren die ‘belletje-trek’ speelden. Maar toen het gebel niet ophield, besliste ze om toch te gaan kijken wat er aan de hand was. Ze deed de deur open en langs de andere kant stond een in het zwart geklede man met een motorhelm op zijn hoofd en een bokaal in zijn handen. Het was Richard Remes.

Enkele seconden nadat Lefranc de deur had opengedaan smeet Richard de bokaal met zuur in haar gezicht. Lefranc probeerde nog weg te rennen maar Remes hield haar tegen en hield haar zo vast dat hij het overige zuur verder in haar gezicht kon uitgieten. Uiteindelijk raakte Lefranc uit het appartementsgebouw, waarna ze op straat ineenzakte.

De eigenaar van het appartementsgebouw, en tevens Lefrancs baas, verwittigde een ambulance. Na haar aankomst in het ziekenhuis werd ze drie maanden lang in een kunstmatige coma gehouden. Haar lichaam was voor tachtig procent verbrand en ze verloor een vinger. Een stuk van haar neus was weggebrand en haar linkeroor was volledig verdwenen. Ook was ze het zicht in haar linkeroog kwijt.


Procedurefout

Ondertussen was Richard Remes gearresteerd en aangeklaagd voor poging tot moord. Normaal gezien zou dat voor een assisenhof gedaan worden, maar door een recente hervorming van de assisenwet moest dat nu voor de correctionele rechtbank gebeuren. Er zijn voor een correctionele rechtbank echter andere regels van toepassing dan voor een assisenhof. Daardoor ging het Brussels parket in de fout.

Een aanhouding voor de correctionele rechtbank moet namelijk maandelijks verlengd worden maar het Brussels parket zat nog in assisenmodus en verlengde de aanhouding driemaandelijks, zoals gebruikelijk bij een assisenproces. Daarop oordeelde de kamer van inbeschuldigingstelling dat er een procedurefout was gemaakt en liet Richard Remes vrij in afwachting van zijn proces. Dat gebeurde ongeveer gelijktijdig met het moment dat Lefranc het ziekenhuis kon verlaten.


Assisenhof

Doordat nu ook haar aanvaller opnieuw op vrije voeten was, leefde Lefranc na haar ontslag uit het ziekenhuis ondergedoken in een anoniem rijtjeshuis, uit schrik voor de vrijgelaten Remes. Ondanks de hervorming vroegen zowel haar advocaat als het Brussels parket echter om de zaak toch naar assisen door te verwijzen. In juni van 2011 kende de raadkamer die doorverwijzing toe, en Remes werd meteen opnieuw gearresteerd. Doordat de zaak werd doorverwezen kan Richard Remes nu maximum dertig jaar cel krijgen. Bij de correctionele rechtbank zou dat maar twintig jaar geweest zijn. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content