Aanslag Luik: moord als nalatenschap

Drie vragen aan Stéphane Bourgoin, expert inzake massamoordenaars, over mensen als Nordine Amrani: ‘Ze doden om iets na te laten’

Nordine Amrani, de man die de moorden pleegde op de Place Saint Lambert in Luik, staat op de – helaas – lange lijst van massamoordenaars. Wie zijn die criminelen die blind het vuur openen op een menigte? Stéphane Bourgoin, expert inzake massa- en seriemoordenaars, analyseert.

Nordine Amrani is een massamoordenaar. Wat typeert hen?

Stéphane Bourgoin: Het zijn compleet gefrustreerde mensen, ervan overtuigd dat ze niet voldoende erkend worden. Meestal zijn ze gefascineerd door vuurwapens, bijvoorbeeld oorlogswapens of jachtgeweren, zoals het geval bij de doder van Luik (Amrani werd in 2008 veroordeeld wegens het bezit van een waar wapenarsenaal. Hij had onder andere een raketwerper, een Fal-geweer, een Kalasjnikov (AK47) en een MP40 met lazerzoeker, nvdr.). Velen onder hen houden ervan zich te kleden in militaire uniforms.

In 80 procent van de gevallen zijn het ook ‘extraverte zelfmoordenaars’: ze willen niet in hun eentje ergens in een hoekje uit het leven stappen. Integendeel: ze willen een onuitwisbaar spoor nalaten in de geschiedenis, omdat ze gedreven worden door haat en een enorme drang naar wraak.

Amrani was heel zwaar gewapend, met granaten en geweer. Waarom willen ze zo veel mogelijk slachtoffers maken?

Bourgoin: Dat hoort bij hun wraakplan. Door zoveel mogelijk mensen te doden, laten ze een spoor na. Zo’n moordenaars zijn extreem narcistisch. De anderen, hun slachtoffers, zijn van geen enkel belang: het draait allemaal rond hen.

Hoe kunnen dergelijke misdaden vermeden worden?

Bourgoin: Volgens mij is de beste remedie hun identiteit niet vrij te geven. Want deze mensen imiteren elkaar. Een voor een willen ze geschiedenis schrijven. In Zwitserland geven de media de namen van massamoordenaars niet meer vrij. Onlangs is men daar in Québec ook mee begonnen.

Deze aanpak is echter erg moeilijk vol te houden voor justitie, de media en de politie. Zeker in een wereld waarin informatie zo snel circuleert.

Thierry Denoël

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content