Aanhoudingen in corruptiezaak bij NMBS

22/12/10 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:17

De corruptie betreft aanbestedingsdossiers. Vier personen, onder wie een ambtenaar van de NMBS, werden aangehouden.

Aanhoudingen in corruptiezaak bij NMBS

© Belga

De huiszoekingen die bij de NMBS Holding zijn uitgevoerd, hadden betrekking op corruptie bij aanbestedingsdossiers voor het onderhoud van stationsgebouwen. Dat meldt het federaal parket. Vier verdachten werden aangehouden.

Dinsdag raakte bekend dat het gerecht huiszoekingen heeft uitgevoerd in de kantoren van de NMBS Holding in Brussel. Woensdag bleek dat ze kaderden in een onderzoek naar corruptie met betrekking tot aanbestedingsdossiers.

Er werden volgens het federaal parket in de loop van maandag en dinsdag ook op dertien andere plaatsen huiszoekingen uitgevoerd, op privé-adressen en bij bedrijven.

Een ambtenaar bij de NMBS zou een bedrijf uit Oostende dat gespecialiseerd is in de renovatie van beton en glas hebben bevoordeeld bij het toekennen van contracten voor het onderhoud van stationsgebouwen.

Fraude tot 200.000 euro

Daardoor werd de kostprijs van de werken hoger. De ambtenaar zou in ruil geld en voordelen in natura hebben gekregen.

Een controleur van de NMBS, een vriend van de ambtenaar, was ook bij de zaak betrokken en zou geld van de ambtenaar en de bedrijfsleider uit Oostende hebben gebruikt hebben om een fitnesscentrum in Aat te financieren.

De speurders vielen ook binnen bij een boekhoudkantoor in Waasmunster en bij vier bedrijven. Het parket raamt het fraudebedrag op 200.000 euro.

Lees meer over:

Onze partners