Aanhouding Fouad Belkacem en drie andere verdachten bevestigd

© Belga

De Antwerpse raadkamer bevestigt de aanhouding van Fouad Belkacem en de drie andere terreurverdachten. Zij werden opgepakt in een grootschalige actie tegen radicalisme.

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium, en de drie andere terreurverdachten bevestigd. Ze overwegen alle vier om beroep aan tekenen.

Belkacem was één van de stichtende leden van Sharia4Belgium, een extremistische moslimorganisatie waarvan het federale en het Antwerpse parket nu zeggen dat ze over voldoende aanwijzingen beschikken dat het om een terroristische groepering gaat en dat de leden dus deelnamen aan terroristische activiteiten, zoals het ronselen van moslimjongeren voor de gewapende strijd in Syrië.

Belkacem betwist ook maar iets met terrorisme te maken te hebben en ontkent geronseld te hebben. Ook de drie andere verdachten ontkennen met klem en zeggen dat ze niet eens lid waren van Sharia4Belgium. “Mijn cliënt heeft ooit eens gebeld met Belkacem, maar is dat voldoende om als lid beschouwd te worden? Ik denk dat veel journalisten dan ook deel uit maken van Sharia4Belgium”, zegt meester Abderrahim Lahlali, die voor Hakim E. optreedt.

‘Wie in Syrië zit, kan daar maar beter blijven: dat is het signaal’

Zijn cliënt raakte in Syrië zwaargewond bij een granaatinslag en is half verlamd. Hij vindt dat hij in zijn toestand niet thuis hoort in een gevangenis. Hakim’s broer Abdel werd eveneens aangehouden. “Hij is zijn gewonde broer gaan ophalen in Turkije, maar heeft zelf geen voet in Syrië gezet. Hij heeft ook eens een camera uitgeleend, maar uit niets blijkt dat die voor activiteiten van Sharia4Belgium gebruikt werd”, zegt zijn advocaat Johan Van Genechten. De vierde verdachte, Walid L., had enkele lezingen van Sharia4Belgium bijgewoond, maar was geen lid. Hij is ook in Syrië geweest, maar niet om er te vechten, maar om er te helpen in ziekenhuizen.

“Wie in Syrië zit, kan maar beter daar blijven, want eens ze terug naar België komen, worden ze opgepakt en verdacht van terrorisme. Dat is het signaal dat hier wordt gegeven”, zegt meester Ergün Top. Alle advocaten gaan hun cliënten adviseren om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de raadkamer. De zaak moet dan binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling komen en die zal dan de knoop doorhakken. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content