98e Wapenstilstand herdacht onder Ieperse Menenpoort

11/11/16 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:35

In het West-Vlaamse Ieper is vrijdag de 98ste Wapenstilstand herdacht. Dat gebeurde traditioneel met een plechtige ceremonie onder de Menenpoort. Onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Jan Durnez brachten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

98e Wapenstilstand herdacht onder Ieperse Menenpoort

The Last Post weerklinkt onder de Menenpoort © Belga

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. De dag werd geopend met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort.

Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. 'Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden.' Daarna volgde de Last Post, gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association, en de traditionele kranslegging door de prominenten en de vele buitenlandse ambassadeurs en delegaties.

Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Jan Durnez naar andere conflicten. 'De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken.'

Bloemen op graf van onbekende soldaat

Koning Filip

Koning Filip © Belga

Ook in Brussel vond een herdenking plaats, voor de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen en de operaties in het buitenland. Die werd bijgewoond door Koning Filip, die zijn uniform van de landmacht aangetrokken had. Hij legde bloemen neer bij het graf van de onbekende soldaat.

Op de plechtigheid waren ook Siegfried Bracke (N-VA), voorzitter van de Kamer, zijn ambtgenote in de Senaat Christine Defraigne (MR), vicepremier Jan Jambon (N-VA), minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), oud-minister van Defensie André Flahaut (PS), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en Waals minister-president Paul Magnette (PS) aanwezig. De artillerie van het leger vuurde 21 kanonschoten af.

(Belga/SK)

Onze partners