97 procent beursmisdrijven niet vervolgd

24/07/12 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

Liefst 97 procent van de dossiers over beursdelicten wordt zonder gevolg geklasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de procureurs-generaal.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) deelde de cijfers mee aan aan N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon. Dat meldt De Tijd . Onder beursdelicten wordt onder andere misbruik van voorkennis en manipulatie van aandelenkoersen verstaan.

Geen richtlijnen
Het Brussels parket, het aanspreekpunt bij uitstek voor dit soort misdrijven, kreeg de jongste vijf jaar 133 dossiers over beursdelicten. Daarvan zijn er 129 geseponeerd. Het gros van de dossiers komt nochtans van de beurswaakhond FSMA.

Minister van Justitie Turtelboom geeft toe dat er nooit specifieke richtlijnen zijn gekomen om te bepalen welke beursmisdrijven het gerecht moet vervolgen, en welke dossiers alleen administratieve sancties moeten krijgen via de beurswaakhond.

Strategie veranderen

"Misschien moeten we onze strategie toch veranderen. Nu werken de FSMA en het gerecht te veel naast elkaar. De FSMA is duidelijk het best geplaatst om misbruiken te detecteren. Maar er worden te weinig afspraken gemaakt", zeggen Jean-Pierre Devuyst en Veronique De Mets, gespecialiseerde speurders van de federale politie.

Volgens hen moet duidelijk afgesproken worden wie wat zal doen. "Nu hebben we als politie geen zicht op de dossiers die de FSMA heeft." (Belga/TV)

Onze partners