'9.500 sociale woningen staan leeg, terwijl 80.000 mensen wachten'

22/05/15 om 04:53 - Bijgewerkt om 06:35

In Vlaanderen staan bijna 10.000 sociale woningen leeg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) heeft verzameld. Dat er zoveel sociale woningen leeg staan is volgens haar "absurd" op een moment dat er bijna 80.000 Vlamingen op een wachtlijst staan voor een sociale woning.

'9.500 sociale woningen staan leeg, terwijl 80.000 mensen wachten'

An Moerenhout (Groen), Vlaams parlementslid © BELGA

Van alle sociale woningen in Vlaanderen staan er 9.571 leeg. Dat is 6 procent van het totaal. Meer dan 5.000 van die woningen staat langer dan zes maanden leeg en 1.000 woningen zelfs meer dan vier jaar. Dat alles blijkt uit het antwoord van minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van Groen-parlementslid An Moerenhout.

"Het is ook een doorn in het oog, zowel voor de kandidaat-huurders als voor de sociale huisvestingsmaatschappijen", aldus Moerenhout, en op het moment dat vele tienduizenden op een sociale woning wachten is het min noch meer "absurd".

Renovatie

De leegstand is voor een groot deel te wijten aan de renovatiebeweging die de sociale huursector de afgelopen jaren onderging. Men renoveert niet per woning, maar per blok. En het is geen sinecure om alle huurders van zo'n blok tegelijkertijd te herhuisvesten.

"De sociale huisvestingsmaatschappijen doen wat ze kunnen. Maar de Vlaamse regering laat hen in de steek," vindt Moerenhout. De Groen-politica vindt dat minister Homans dringend meer moet investeren in het renoveren en het bouwen van sociale woningen. "Het herhuisvesten en dus ook het renoveren kan een pak sneller vooruit gaan op het moment dat er meer nieuwe sociale woningen worden gebouwd. De Vlaamse regering moet investeren in het bouwen van sociale woningen. Maar N-VA minister Liesbeth Homans doet het omgekeerde."

(Belga/RR)

Onze partners