81,5 procent van aangemelde kinderen heeft voorkeurschool te pakken in Antwerpen

© iStock

Donderdagmiddag werd duidelijk dat 618 Antwerpse kinderen zich volgend schooljaar niet kunnen inschrijven in een van de 3 scholen van voorkeur (18,5 pct van 3.454).

Na de aanmeldingsperiode voor het Antwerpse secundair onderwijs, die dit jaar net als in Gent voor het eerst werd georganiseerd, heeft 81,5 procent van de aangemelde kinderen een plek in een school uit de top 3 van voorkeurscholen. 618 kinderen staan op een wachtlijst.

Antwerpen werkt al jaren met een aanmeldingssysteem in het basisonderwijs, maar voor het secundair was het moeilijk om voldoende scholen bereid te vinden in een soortgelijk systeem te stappen en op die manier kampeertoestanden bij de inschrijvingen zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Het secundair onderwijs zit bovendien een pak complexer in mekaar, door de grote verschillen tussen scholen op het vlak van aangeboden opleidingen. Dat verklaart ook waarom heel wat ouders tijdens de aanmeldperiode slechts één voorkeurschool opgaven, wat de kans om een plaats te pakken te krijgen verkleint.

Geen reden tot paniek

Na de voorrangsperiode voor broers en zussen waren er nog 3.245 plaatsen beschikbaar in de 46 deelnemende scholen. Hoewel er nu 618 kinderen op een wachtlijst staan, zijn er toch nog steeds 410 plaatsen over. Daarbovenop komen nog meer dan 2.000 plaatsen in niet deelnemende scholen. ‘Er is dan ook nog geen reden tot paniek’, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). ‘Dit is ook een zeer tussentijds resultaat. Ouders die op een wachtlijst staan, kunnen trouwens bij ons terecht voor verdere begeleiding. Wij zijn bondgenoten van de ouders en blijven inspanningen leveren om ieder kind een plek te geven.’

Marinower en het lokaal overplatform (LOP) van het secundair onderwijs benadrukken dat er strikt genomen geen capaciteitsprobleem wordt verwacht. Er zitten immers momenteel 4.967 leerlingen in het zesde leerjaar van het Antwerpse basisonderwijs en volgend jaar zullen er 6.326 plaatsen zijn in het eerste jaar van het secundair. ‘Maar voor populaire scholen of scholen met specifieke opleidingen bestaat er natuurlijk geen wondermiddel en ga je in elk systeem – ook zoals het in verleden was met enkel fysieke inschrijvingen – ontgoochelde ouders hebben’, zegt LOP-voorzitter Eric Boels.

Op 21 april beginnen de inschrijvingen, zowel in de deelnemende (als je een ticket bemachtigd hebt) als de andere scholen. Het valt af te wachten of er bij die laatste categorie nu minder gekampeerd zal worden dan de voorbije jaren. ‘Vorig jaar hadden we in twaalf scholen ouders die kampeerden’, zegt Marinower. ‘In zeven van die scholen zijn de plaatsen nu al via het aanmeldsysteem verdeeld en hebben we dat dus in principe vermeden.’

Boels wijst er dan weer op dat de situatie nu nog extra onoverzichtelijk is omdat sommige ouders hun kind in tussentijd al inschreven in een school buiten Antwerpen en het bovendien mogelijk was om een kind aan te melden voor zowel 1A als 1B – aangezien de resultaten van dit schooljaar uiteraard pas later bekend zullen zijn.'”We roepen ouders op om het zo snel mogelijk te melden als ze hun ticket niet zullen gebruiken’, klinkt het.

‘Ik leef mee met de ouders in Antwerpen’

In Gent, waar hetzelfde inschrijvingssysteem van kracht is, vraagt het stadsbestuur om het Vlaams decreet aan te passen. Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere leeft mee met de ouders van die 618 kinderen. ‘Ik leef mee met de ouders in Antwerpen, zoals ik meeleef met de ouders in Gent’, zegt Decruynaere.

De schepen vraagt de Vlaamse regering om het decreet aan te passen. Volgens Decruynaere zou het beter zijn dat elke school in een gebied met capaciteitsproblemen deelneemt aan het systeem. Dat is vandaag niet verplicht.

In Gent heeft het stadsbestuur alle 45 scholen overtuigd om het aanmeldingssysteem te aanvaarden. Maar in Antwerpen hebben 20 scholen beslist om niet deel te nemen aan het systeem.

Decruynaere vindt dat het probleem niet in Antwerpen of Gent zit, ‘maar in Brussel’. Een aangepast decreet moet het aanmeldingssysteem in alle scholen in gebieden met capaciteitsproblemen doen gelden. Lokale besturen moeten ook meer ruimte krijgen om te beslissen over criteria zoals dubbele contingentering, bijzondere zorgsituaties, studierichtingen en pedagogische projecten. ‘Ieder moet op zijn bestuursniveau zijn verantwoordelijkheid nemen’, besluit Decruynaere.

Partner Content