800.000 Arco-coöperanten dreigen 1,5 miljard euro te verliezen

28/11/12 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

Volgt de Raad van State (RvS) haar auditeur in diens vraag om de waarborgregeling voor die Arco-aandeelhouders te vernietigen, dan dreigen 800.000 Arco-coöperanten hun geld te verliezen.

800.000 Arco-coöperanten dreigen 1,5 miljard euro te verliezen

© Belga

800.000 Arco-coöperanten dreigen hun geld te verliezen. Tenminste als de Raad van State (RvS) haar auditeur volgt in diens vraag om de waarborgregeling voor die Arco-aandeelhouders te vernietigen. Doet de RvS dat, dan gaat 1,5 miljard euro verloren. De waarborgregeling werd door toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) ingevoerd.

De auditeur, die een toonaangevend advies formuleert, veegt die waarborgregeling van tafel, omdat die onwettig is op meerdere punten, aldus De Morgen. De regering van premier Leterme zou bijvoorbeeld de RvS niet om advies hebben gevraagd, waardoor niet de juiste procedure gevolgd werd. Een andere reden is dat de motivering voor de waarborg te vaag is en de "systeemcrisis" die de regering inriep, geen argument is, zo oordeelde de auditeur.

Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt, dan zijn de bezitters van die aandelen hun geld kwijt. De overheid zou dan ontsnappen aan de plicht om 1,5 miljard euro te betalen.

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker vindt dat Arco die mensen moet vergoeden, en niet de samenleving. "Arco is mee verantwoordelijk voor de finale ondergang van Dexia, en dus is het in de eerste plaats aan het ACW om voor de kosten op te draaien. Het ACW is een pyromaan die zijn eigen huis in brand steekt en nadien een brandverzekering afsluit."

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil voorlopig niet reageren.

'Alle Dexia-aandeelhouders zijn slachtoffer, niet enkel Arco-coöperanten'

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), die de klacht indiende bij de RvS, is tevreden met het advies van de auditeur. Voorzitter Paul Huybrechts: "Alle Dexia-aandeelhouders zijn slachtoffers. Niet alleen de Arco-coöperanten. Het is niet correct dat zij toch een waarborg krijgen uit de staatskas. Hopelijk volgt de definitieve uitspraak binnenkort dit advies."

Arco en de Belgische staat hebben 30 dagen om tegenargumenten over te brengen aan de auditeur. Als dat gebeurd is, dan beslist een college van rechters definitief. Volgens De Morgen zal die - bindende - beslissing waarschijnlijk in het voorjaar van 2013 vallen. (SD)

Onze partners