' 71 procent van de jongeren voelt zich veilig op bus en tram' (De Lijn)

17/12/12 om 06:40 - Bijgewerkt om 06:40

De Lijn ontkracht het onveiligheidsgevoel op de Gentse bussen en trams.

' 71 procent van de jongeren voelt zich veilig op bus en tram' (De Lijn)

© Belga

Volgens een onderzoek van een thesisstudent aan de Universiteit Gent zou een op de drie jonge tieners op het openbaar stadsvervoer te maken krijgen met geweld. Vooral meisjes zijn het slachtoffer van diefstal, bedreigingen en pesterijen op bus of tram. Een op de tien zegt zelfs drie keer of meer slachtoffer te zijn geweest van dergelijke feiten. 1.031 Gentse jongens en meisjes uit de eerste graad middelbaar onderwijs die vaak de bus of tram nemen, werden bevraagd.

Vervoersmaatschappij De Lijn zegt dat uit eigen grootschalig onderzoek blijkt dat 71 procent van de Oost-Vlaamse jongeren tevreden tot zeer tevreden is over de veiligheid op bus en tram. "De Lijn betreurt dan ook de veralgemening van conclusies van een thesis over het onveiligheidsgevoel op haar bussen en trams bij jongeren", aldus woordvoerder Tom Van de Vreken.

Geweld maatschappelijk verschijnsel

De Lijn wijst erop dat zelfs de auteur van de thesis, die "een verkennend onderzoek van jongeren in een stedelijke setting" betrof, erop wijst dat de resultaten niet veralgemeend kunnen worden tot alle jongeren en volwassenen.

Bovendien zijn bepaalde agressievormen volgens De Lijn een maatschappelijk verschijnsel, die niet verengd mogen worden tot het openbaar vervoer.

De vervoersmaatschappij zegt sinds 2006 gericht formeel toezicht te houden, op basis van haar "Veiligheidsmonitor". "Daarmee neemt De Lijn al jaren de maatregelen die de thesisstudenten voorstellen". Het gaat om extra lijncontroleurs, schoolspotters, lijnspotters en begeleiders op het voertuig én de inzet van camerabewaking. (Belga/INM/TE)

Lees meer over:

Onze partners