70 betogers voor Dienst Vreemdelingenzaken na zelfmoord asielzoekers

© Belga

Zowat 70 mensen zonder verblijfsdocumenten hebben voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel betoogd. Gisteren pleegden twee asielzoekers zelfmoord. ‘Kreten van wanhoop’, zegt CIRE, dat politieke verantwoordelijken vraagt ‘het verband te zien tussen hun keuzes en de nood die zij voortbrengen’.

Zowat 70 mensen zonder verblijfsdocumenten hebben betoogd voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Een dertigtal manifestanten drong het kantoor binnen, om uitleg te vragen over het overlijden van een Guinese asielzoeker die zich in de toiletten van Fedasil in brand stak.

Niet ontvangen

De 25-jarige man overleefde zijn daad niet. Hij was al enige tijd op de hoogte gebracht dat er geen beroep was voor zijn asielaanvraag. De man bezocht regelmatig de lokalen van Fedasil om er medische hulp te krijgen. Volgens het parket van Brussel wijst het onderzoek op een wanhoopsdaad.

De politie verzocht de manifestanten het kantoor te verlaten. Dat gebeurde niet meteen. Nadat ze inzagen dat ze niet zouden ontvangen worden door een verantwoordelijke van Fedasil, verlieten ze na minder dan een uur het gebouw. Rond 17u was de kalmte in en rond het gebouw van Vreemdelingenzaken teruggekeerd.

Het Franstalige actie- en steuncomité CIRE (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers) noemt donderdag 2 april 2015 “een zwarte dag voor het Belgisch migratiebeleid”. Naast de 25-jarige Afrikaan in Brussel, maakte die dag nog een asielzoeker een einde aan zijn leven. In het gesloten asielcentrum van Merksplas werd ’s ochtends een man van Marokkaanse origine dood aangetroffen. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken betrof het zelfdoding.

‘Kreten van wanhoop’

“Kreten van wanhoop in twee hoogst symbolische plaatsen”, stelt CIRE. “Een van een man uit een land (Guinee) dat bekend staat om zijn onveiligheid, de andere van iemand die al zestien jaar in België verbleef. Een echo van de nood waarin duizenden mensen zonder verblijfsrecht in ons land in verkeren. Zij zien zich veroordeeld tot een extreme kwetsbaarheid hier of tot een ondraagbare terugkeer”.

De ngo vraagt dat de politieke verantwoordelijken, onder wie staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), “het verband zien tussen hun keuzes en de nood die zij in grote mate voortbrengen”. (Belga/WB)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content