7 van de opgepakte relschoppers na nationale betoging zijn dokwerkers

20/11/14 om 11:36 - Bijgewerkt om 20:04

Van de 11 mannen die gearresteerd werden in het kader van de rellen bij de nationale betoging begin deze maand, zijn er zeven dokwerkers.

7 van de opgepakte relschoppers na nationale betoging zijn dokwerkers

Betoging Brussel © BELGAIMAGE

In totaal werden 12 mensen gearresteerd: 11 zijn door de politie uit hun bed gelicht en één heeft zichzelf aangegeven in de loop van de dag. Hij wordt nog ondervraagd. Eerder op de dag luidde het nog dat de dokwerkers geen meerderheid uitmaakten van de opgepakte relschoppers, maar donderdagavond is duidelijk dat zeven wel dokwerker zijn.

Eén vrouw

Opmerkelijk: één van de opgepakten is een vrouw. Zij is wel na verhoor vrijgelaten, "omdat er onvoldoende elementen waren om een dagvaarding te verantwoorden". Een meerderheid van de opgepakten is Nederlandstalig. Twee zijn al voor de onderzoeksrechter verschenen, van wie één onder aanhoudingsmandaat is geplaatst en één onder voorwaarden is vrijgelaten: hij kreeg wel een betogingsverbod opgelegd. De twee andere verdachten verschijnen donderdagavond nog voor de onderzoeksrechter. Drie andere verdachten moeten zich op 4 december voor de correctionele rechter verantwoorden. De laatste kon beschikken na verhoor: volgens het parket zijn er onvoldoende elementen om hem te dagvaarden. Bij de Franstalige verdachten is één man vrijgelaten onder voorwaarden, ook hij kreeg een betogingsverbod opgelegd. De andere Franstalige verdachte moet zich op 16 januari volgend jaar voor de correctionele rechter verantwoorden.

Hondertal gewonde agenten

Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De politie pakte die dag al 43 relschoppers op, twee van hen gerechtelijk. Eén van die twee, die vier agenten zou verwond hebben, kreeg een rechtstreekse dagvaarding en verschijnt op 19 december voor de correctionele rechtbank, de tweede, die vijf agenten zou verwond hebben, werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. Het gaat om een man uit Charleroi die al herhaaldelijk opgepakt werd bij betogingen. Hij zou bij de betoging van 6 november onder meer een politiemotor in brand gestoken hebben.

In totaal heeft de Brusselse politie nu nog 13 andere verdachten kunnen identificeren, van wie donderdag dus 11 zijn opgepakt. 'Het onderzoek met het oog op identificatie van nog andere verdachten gaat verder', meldt het parket. 'Het valt zeker niet uit te sluiten dat er in de nabije toekomst nog arrestaties volgen.' (Belga/AVE/TE)

Lees meer over:

Onze partners